pondelok 18. novembra 2013

Kriminálka, otvorte!

Ako sa v jednej klasickej pesničke spieva Korupcie škandály kam sme sa to dostali, drogy zbrane mafie kto je sviňa prežije, bomby v autách na školách neistotu strieda strach, znásilnenia prepady za pekných letných dní. Tak ako sú trendom všetky tie kriminálky z väčších amerických miest, tak aj u nás našla živná pôda pre tento žáner. Ak chcete pozerať telku a necítiť sa, že vám výmývajú mozog v Paneláku, Ordinácií alebo dokonca v nejakej telenovele. Nezúfajte, ešte stále sú tu seriály, ktoré sa dajú pozerať.

Mesto tieňov


Temné vraždy a temné príbehy stojace za nimi. Za každým príbehom sa ukrýva inšpirácia zo skutočného prípadu. Niekedy je až na neuverenie, koľko chladnokrvných zločinov sa stalo v našom malom Slovensku. Výborné herecké výkony nechali vyniknúť skvelým hercom, ktorí si nenašli žiadne miesto v jednej z dnešných prime-timeových telenoviel. V hlavnej úlohe vyniká Marián Mitaš, "komickej" dvojky sa ujali Karolko z Paneláku alias Róbert Jakab a Laco Hruškovský, ktorý sa skvele vytiahol a rolou arogantného rozvodového právnika v seriály Aféry.


Mesto tieňov bola prvá lastovička. Tvrdo si hľadala cestu za svojim divákom. Nakoniec sa seriál dožil 20 častí a dvoch sérií. Druhá séria čakala na svoje odvysielanie na poličke v archíve a až s odstupom niekoľkých rokov sa dočkala odvysielania s priemerným diváckym raitingom. Ale ak hľadáte niečo, čo nie je tuctové a v kľude to môže konkurovať zahraničným kriminálkam, Mesto tieňov je tá správna voľba.

Kriminálka Staré Mesto



Ďalším počinom je Kriminálka Staré Mesto. V hlavnej úlohe sa predstaví Zuzana Fialová, ktorá balansuje medzi životom matky a chytaním zločincov. Jednu z úloh si zahrá aj Milan Lasica a je teda jasné, že interné vtípky medzi týmto duom ostrieľanému divákovi neujdú (postava ML hovorí postave ZF: Mali by ste si dať zmerať tlak, ste nejaká..fialová.) Okrem vyšetrovania vrážd a hrabaniu sa na svojom dvorčeku, sa kriminalisti zapájajú aj do spolupráce s českými kolegami. Niekedy je až prekvapivé, ako rýchlo sa im podarí z Bratislavy dostať do Prahy. Na škodu nie je ani účasť českých kolegov - Matěj Hádek, Jiří Langmajer či Saša Rašilov. Čo ma len utvrdzuje v tom, že proste tí čecháčkovia majú niečo dosť dobré do seba ;) 

Prvá séria je plná klasického vyšetrovania, kdežto druhá séria Kriminálky Staré Mesto, ktorá má svoju premiéru čerstvo za sebou, je vyšetrovanie jedného príbehu, každá časť končí zvratom, takže proste ten ďalší diel musíte pozerať. Seriál vznikol na základe námetov spisovateľa Dominka Dána, ktorý je označovaný za slovenského Eda McBaina.

Cirkus Bukowsky

Každému z nás by sa mohlo náhodou stať, že jedného dňa mu zabúchajú na dvere policajti s oznámením o úmrtí milenky či milenca. A potom ešte zavolá právnik, že nejaká tetička vám vo svojej poslednej vôli odkázala cirkus. Niečo podobné sa stalo aj Nestorovi Bukowskému. Okrem toho ho teda opustila manželka, vyhodili ho z práce, pretože so študentkami by profesori vzťahy mávať nemali. A čerešničkou je už len snáď to, že sa stal podozrivým z vraždy jeho milenky. A možno preto, aby to nebolo také komplikované, sa rozhodne, že svoje meno očistí.
Na prvý pohľad sa môže javiť, že je to trošku komplikované dielko. Ale nezaľúbiť sa do antihrdinu s nedbalým vzhľadom a  menom Nestor Bukowsky? Stačila mi úvodná epizóda... Celý seriál je prirovnávaný ku škandinávskemu štýlu. Čo teda rozhodne nie je na škodu, dokáže zaujať. Pre mňa najlepší je vnútorný monológ hlavného hrdinu (ktorý obnovuje spomienku na Dexterove monológy), z hlasu mi idú príjemné zimomriavky po tele... Tak šup šup povinne naladiť ČT1 každú stredu o 21:40 a sledovať, ako sa Pavel Řezníček dostane z tejto prekérnej situácie.

Nevinné lži

No a ako sa väčšina ľudí dostane pod drobnohľad kriminalistov? Väčšinou za tým stojí nevinná lož. Veď predsa malá lož nemôže ublížiť... Alice Nellis prináša 8 príbehov rôznych ľudí, ktorý sa miestami vyhýbajú pravde a len si tým ubližujú. Je to taká menšia sonda do nášho vnútra. Po zhliadnutí všetkých častí som si sama sebe položila otázku, prečo vlastne klamem? Pretože áno, všetci nejako klameme. Okrem vynikajúco vykalibrovaných príbehov tu stretneme aj plejádu skvelých českých hercov - Aňa Geislerová, Táňa Vilhelmová, Jiří Langmajer, Vojta Dyk, Lukáš Vaculík a mnoho ďalších známych tvárí a hlasov. 

Terapie

No a ak sa z toho všetkého trochu pomätiete a budete potrebovať odbornú pomoc, je tu Terapie. Karl Roden v úlohe psychológa, ktorý pomáha svojim pacientom. Špecifikou tohto seriálu je to, že sa vysiela každý deň od pondelka do piatku a momentálne beží jeho druhá séria na káblovej stanici HBO. Každý deň je venovaný jednému pacientovi a v piatok sa chodí spovedať sám psychoš za Kamilou Magálovou. Ak neviete ako to na takej terapii prebieha, alebo si myslíte, že vám by to nikdy nepomohlo, vygúglite si tento seriál. Pretože nie vždy dokážeme vidieť problémy na prvý pohľad. A herecké obsadenie je tiež skvelé - prvej sérií kraľovala Tánička Pauhofová.
To je moja súčasná top 5 česko-slovenských seriálov na úrovni, ktoré nie sú čistým vymývaním mozgov. Som rada, že konečne ide v telke niečo iné ako Panelák, Ružová ordinácia či Pojišťovna štěstí...

Vaša závisláčka Undomielka :-*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára