pondelok 28. októbra 2013

Bola raz jedna kapela...

Dobrých kapiel je ako maku. Tých zlých ešte viac. A potom je tu veľké priehrštie tých, ktoré už neexistujú. U niektorých je to chvalabohu, u iných škoda. Kedysi v každej druhej garáži vznikal jedinečný zvuk. Detská sa stretli, zobrali nástroje a šup ho hrať. Začínalo to cover verziami známych hitov a potom svojimi vlastnými peckami. Dnes sa už hudobníci zviditeľňujú oveľa jednoduchšie. Existuje kvantum možností - od účinkovania v televíznych showkách typu superstar či talent, cez talentové súťaže až po vydanie vlastných piesní na vlastné náklady. Dnes sa pozrieme na päticu kapiel, ktoré majú tie najlepšie hity za sebou a tak ľahko sa s nimi už na letnom festivale nestretneme.

1. Spice Girls


Kto z vás by si nepamätal na tieto divoké Britky? Pamätám sa - akoby to bolo včera - ako som si po obývačke pri DekaHitoch hopkala na túto pesničku. Dokonca by som z fest zaprášenej poličky vyhrabala niekde ich kazetu. Nadšene som si spievala angličtinou-neangličtinou a bolo mi hej!

Hej určite muselo byť aj dievčatám, ktoré si po boome tejto kapely zariadili svoje životy. Prakticky každá z nich sa dala na sólovú kariéru a pokračovali v tom, čo ch baví. Snáď najlepšie si to zariadila Posh Spice, ktorá dostala do chomúta Davida Backhama.

2. The Kelly Family

Kto by si nespomenul na túto vlasatú rodinku, ktorých bratrancom z druhého kolena nemohol byť nik iný ako Itt z Adams Family. Daniel Kelly s jeho 4 deťmi z predošlého manželstva odišiel so manželkou Barbarou z USA do Európy. Začali žiť v Španielsku a postupne sa im narodilo ďalších 8 detí. Neuveriteľné!

Spievanie ich bavilo a najskôr to robili len pre svoje vlastné potešenie. Neskôr sa začali objavovať v televízií a zožali veľký úspech. Dnes sa viac menej venujú sólovým projektom alebo zanevreli na hudbu.

3. Lunetic


Vaašek, David, Martin a Aleš. Ktorý bol ten váš? Prvý boyband, ktorý sa viac menej presadil na krušnom pozadí 90. rokov. Chlapci najskôr spievali anglicky. Potom našťastie prišli so svojim obrovským hitom Máma, ktorý sa ešte dodnes hrá v rádiách.

Podľa internetového sveta hlásajú chlapci návrat. Podľa ich facebookovej stránky, ale ich poriadne neviem spoznať. Predsa len na základnej škole sa mi zdali oveľa krajší :)

4. MC Erik a Barbara


Keby som si mala vybrať moju naj hudbu detstva a slovenskej scény bolo by to toto zvláštne duo - Erik Aresta a Barbara Haščáková. Neviem ako som sa k nim dostala, ale ten mix populárnej tanečnej hudby a angličtiny? Prepáčte, ale moje detstvo bolo super! Špeciálne horné video s prerábkou Summer Nights z Pomády s veľmi svojským videoklipom.

Podľa wikipédie zožali s albumom U can't stop úspechy v Nemecku, Belgicku, Fínsku a Švajčiarsku a ohromný úspech zaznamenali v Japonsku. Pár ich videoklipov nájdete aj na oficiálnom YouTube kanáli. Stoja fakt za to.

5. Maduar

Slová nie sú dôležité. Jazyk nie je dôležitý. A preto Hafanana! Maduar podobne ako Mc Erik s Barbarou zatlačili na dancovú nôtu, ktorá sa vznášala popri boy- a girlbandoch v 90. rokoch. Pri zakladaní tejto kapely bol vlastne aj samotný Erik Aresta,. Toho si v roku 1987 vybrali ako posledného člena. Kapelu vtedy tvorili bratia MAatyinkovici, Ladislav DUlovič a AResta - odtiaľ MADUAR.

V roku 1994 sa začínajú "medializovať", vystupujú v mnohých rádiách a kopú si vlastnú cestu za šťastím. V tomto istom roku sa k chlapcom pridáva aj Barbara Haščáková. Prvá polovica 90. rokov je pre nich úspešná. Ak si chcete pripomenúť melódie týchto čias, tak šup šup na ich YouTube kanál.

Dúfam, že všetci viete, že 28. 10. patrí len a len vzniku Prvej Československej republiky. Takže pozdvihnime času na jej okrúhle 95 narodeniny a zatancujme si v disko rytme!

Vaša Undomielka :-*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára