pondelok 7. októbra 2013

Seriály na internetový spôsob

Videá sú hitom našej generácie. Už k nim nepotrebujeme niekoľko kilovú videokameru a VHS prehrávač, stačí mobil a internet. Vďaka tomu nájdeme na Youtube všetko, videoklipy, vtipné videá o mačkách, inštrukcie k používaniu práčky a vysvetlenie biochemických javov s nápomocnými veselými zvieratkami z plastelíny. Ale využili ste už youtube na pozeranie web seriálov?

Web series - alebo internetové seriály sa nenápadne objavujú na rôznych serveroch s videami. Sú doménou amatérskych nadšencov, dobre platených profesionálov a aj začínajúcich tvorcov, ktorý sa snažia preraziť. V nápadoch sa môžete prehŕňať lopatou, minisérie k počítačovým hrám (Dragon Age: Redemption, Mortal Combat: Legacy), paródie na uznávané seriály (School of Thrones) alebo len rôzne nezávislé projekty, ktoré si nenašli miesto na televíznej obrazovke. To všetko zadarmo, na dosah jedného kliknutia myškou a závislé jedine od buffrovacej schopnosti vášho internetového prehliadača. A s jednou veľkou výhodou. Netreba nič sťahovať, zadávať captcha a obávať sa vírusov. Stačí jeden Youtube, pretože priznajme si to, na Youtube je všetko. Takže pre tých, ktorých som zaujala, ponúkam niekoľko tipov, tak z každého rožka troška.


The Guild


web seriály
Séria zo sveta hráčov World of Warcraft sa stala už takmer kultovou záležitosťou. Rozpráva o skupine hráčov, ktorý spolu hrajú každý deň niekoľko hodín a tvoria guild Knights of Good(z angl. spolok, cech, herná terminológia), absolvujú questy, zabíjajú bossov a spoločne si delia loot(všetko herný slang, kto hrá, pochopí). Čo sa však stane, keď sa raz stretnú osobne? Seriál napísala geekqueen Felicia Day, ktorá do neho vložila veľa svojich osobných skúseností z časov, keď sa presťahovala do LA a snažila stať sa herečkou, namiesto toho skončila úplne bez peňazí a závislá od WoW. Po úspechu The Guild je však geek komunitou uznávanou scenáristkou a herečkou, minulý rok sa podieľala na rozbehnutí web kanálu Geek & Sundry, kde môžete okrem The Guild nájsť množstvo rôznych projektov, ktoré potešia každé geekoidné srdiečko. 


The Guild má 6 sérií, 70 častí, pričom každá má zhruba 5 minút. Je robený najmä formou vlogu(videoblog), ale postupným narastaním rozpočtu sa mení aj formát, takže vlog pretínajú sekvecie z exteriérov a podobne. K tomu muzikálové bonusy ako Do you wanna date my avatar a  Game on.
Pre hráčov, fantasy nadšencov, ajťákov a podobnú háveď je The Guild skvelá voľba. Aj keď čo vám to tu budem hovoriť, väčšina z vás to už dávno videla.


The Lizzie Bennet Diaries


web seriály
Pre fanúšičky Jane Austen tu máme modernú verziu Pýchy a Predsudku vo forme vlogov. Zručne napísaná, vtipná a vynikajúco spravená adaptácia sleduje život Lizzie Bennet, ktorá sa rozhodne vyspovedať zo svojej frustrácie životom na internet. Lizzie je podobne ako jej predloha Elizabeth inteligentná, zábavná, tvrdohlavá a stále presvedčená o svojom, má matku, ktorá sa ju snaží za každú cenu vydať, otca so svojím vlastným vesmírom, sestry, s ktorými má spoločné len farbu vlasov a nových susedov, vďaka ktorým sa všetko zmení. Samozrejme sa objavia všetky dôležité postavy, avšak každá so svojim vlastným odklonom od predlohy. Výhodou The Lizzie Bennet Diaries je, že nekopíruj slepo knihu. Hoci viete ako to všetko dopadne, hlavná zápletka je totiž zachovaná, rôzne menšie dejové línie sú zaujímavo spracované, takže je to radosť pozerať.



Príbeh Liizie Bennetovej je už uzatvorený, má 100 epizód, každá tak 3 až 7 minút. Okrem toho má pridružené vlogy vedľajších postáv, napríklad Lizzinej sestry Lydie. Príbeh rýchlo odsýpa a navnaďuje na ďalšie časti. Odporúčam pre zasnené romantičky aj chladné realistky, a vlastne pre všetkých, ktorí majú radi predlohu.


Hipsterhood


web seriály
V časoch, keď sa o hipsterov človek potkýna na každom kroku je sonda do ich života veľmi poučná. Nosiť totiž na čele napísané "Whatever" nie je také jednoduché, ako sa to nám, nezainteresovaným, zdá. Príbeh sa odohráva v hipsterskej časti LA Silver Lake a sleduje párik Cereal Guy a Faux Fur Girl, ktorý sa náhodne stretávajú, tvária sa strašne cool, ale príliš sa hanbia na to aby si niečo spolu začali. Očividne, byť hipsterom je riadna námaha. Napríklad kúpiť si tie správne obtiahnuté nohavice alebo si spraviť vlasy tak, aby vyzerali že sa s nimi nič nerobilo. Každopádne, vtipne napísané monológy a neuveriteľné množstvo trápnych situácií, do ktorých sa tí dvaja dostávajú, dostalo Hipsterhood na môj zoznam obľúbených web seríálov.



Hipsterhood má zatiaľ 2 série, dokopy 19 častí, pričom má každá asi po 5 minút. Je dobrou voľbou pre kritikov hipsterstva, obdivovateľov alternatívy a všeobecne pre bežný ľud, ktorý vie, o čom tu vlastne rozprávam.


Jake and Amir


web seriály
Jake and Amir nie je ani tak seriál, ako séria príbehov o dvoch kamarátoch z dielne College Humor. Je humorná,občas trápna, urážlivá a nepochopiteľná, veľa krát otravná, ale má zvláštnu schopnosť dotiahnuť vás vždy naspäť. Toto všetko najmä kvôli Amirovi a jeho nevysvetliteľne zvrátených názoroch a otravnej povahe, a Jakovi, ktorý mú aj napriek nesúhlasu asistuje vo väčšine Amirových nápadov. 



Jake and Amir má množstvo častí, vo forme krátkych sketchov. Tí ktorí dobre rozumejú anglicky a majú veľké množstvo voľného času je vhodným prostriedkom na strávenie hodín prokrastinácie počas učenia.


Dr. Horrible's Sing-Along Blog


web seriály
Na záver to najlepšie. Internetová miniséria z roku 2008, v hlavnej úlohe nešikovného zloducha, ktorý chce zničiť svet hrá Neil Patrick Harris (Barney z How I Met Your Mother), sekunduje mu Felicia Day (viď The Guild) ako tajná láska z práčovne, protivník Captain Hammer alebo Nathan Fillion (Castle, alebo náš obľubený Captain Tight-Pants z Firefly) a to všetko z pera Jossa Whedona, ktorý teraz rozčeril vody mainstreemu Avengermi, ale my zasvätení ho poznáme ešte z čias keď písal Buffy a získal si naše srdcia neúspešným western sci-fi seriálom Firefly. Treba len dodať, že je to muzikál so super scenárom a srdiečka všetkých geekov plesajú. Toť vsio. HAzaaaH!



Ešte toľko, že Dr. Horrible's Sing-Along Blog má 3 dejstvá, každé asi po 14 minútach. A hovorí sa čosi o pokračovaní. A teraz šup šup pozerať!


Toľko k dnešnej dávke seriálov. Všetky sú dostupné na Youtube a majú aj svoje vlastné domovské stránky, kde sa môžete o nich dozvedieť niečo viac. Dúfam, že si medzi nimi nájdete svojho favorita.

Vaša, počítačom utláčaná, Divožienka Trillian.

Zdroj obrázkov: 1, 2, 3, 4, 5.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára