utorok 19. februára 2013

Útrapy nádejného veterinára: Ako Trillian prežila bitúnok


„Fuuuuck!“, ďalšie ráno vítam znechuteným zavrčaním spod paplóna. „V pohode?“, ozve sa z vedľajšej postele rozospatý hlas. Čo odpovedať? Úprimne, nie. Je 5:45 ráno a ja som bola donútená opustiť svoju teplú posteľ kvôli živému prenosu kafilerickej mašinérie v šokujúcom tempe 5000 kusov za hodinu. Neberte ma zle, návšteva hydinárne je dôležitou súčasťou veterinárneho štúdia. Treba si predsa omrknúť všetky možnosti do budúcnosti (či už ako úradný veterinár na dozore, alebo tí ľudia, čo vyťahujú vnútornosti z trupov). Každopádne, dalo sa to naplánovať aj inak, než na siedmu ráno.


Je 6.20 a my čakáme na električku v mrazivom zachmúrenom ráne. Zima mi lezie pod nechty na nohách, cestá je dlhá a úsek zo zastávky ku závodu ešte dlhší. Vchádzame do nenápadne tváriaceho sa objektu. Jediné, čo prezrádza hydináreň, je zaparkované auto na prevoz zvierat a charakteristický zápach. Áno ten, čo urobil po zriadení družstiev počas teplých letných večerov z mnoha malebných dediniek dusivé peklo. V šatni sa prezlečieme do slušivých bielych plášťov a bielych čiapiek a začíname naše slepačie dobrodružstvo.

V baliarni sa pohybuje množstvo ľudí. A ešte viac kurčiat. Zavesené na dopravníkoch v pravidelnom rytme poskakujú vpred. Vyzerá to skoro groteskne, všetci zaujato pozerajú na mechanizmus, akým kovový štuplík zhadzuje kurčatá dole do zberačov, aby mohli byť zabalené. Zo všadiaľ sa ozýva hluk, z kurčiat kvapká voda a my preskakujeme popod pohybujúci sa dopravník v nejakej šialenej napodobenine Dancing in the rain. Potom ideme hlbšie do srdca prevádzky, do pitevne plnej zavesených vnútorností. Kde tu sa vlečie črevo, kde tu sa váľa žĺtko a ja som zvrátene fascinovaná kovovými kliešťami, ktoré vyťahujú z trupu vnútornosti. Synchronizovane, s perfektným načasovaním pripomínajúcim dobre nacvičenú tanečnú choreografiu. Snažíte sa sledovať jednu, ale do toho vás zaujme druhá a kým si to uvedomíte príde tretia vytvárajúca ten istý pohyb v dokonalom kánone. Podobne sú na tom aj skrutky navŕtávajúce hrudníky. Scenáristi krvavých hororov by mali radosť, toľko inšpirácie. Potom podliezame ďalší dopravník (či ten istý? Je ich tu toľko, poskrúcaných ako hadov a rozlezených po celej prevádzke) a dostávame sa do miestnosti, kde sa kurčatá obaria, čistia a dekapitujú. Cez ten hluk a náhly závan horúcej pary nič nevidím ani nepočujem. Možno je to tak lepšie. Na hlavách nám pristanú pierka a tak sa všetci zasa hrnieme naspäť. Prichádzame na začiatok linky, aj keď pre nás je to vlastne koniec. Sliepky prichádzajú v plastových debnách a zvedavo vykúkajú von. Občas sa niektorá zmôže na prejav rebélie, vylezie von a skúmavo sa obzerá na okolo stojacich. Nikto si ju nevšíma, vedia, že aj na ňu dôjde rad. Potom sa odvážna sliepka skusmo rozbehne proti pohybu košov pod ňou. Chvíľu komicky behá na mieste a potom nám zmizne z dohľadu. Pracovníci zvyšné sliepky vyťahujú z košov a vešajú ich na háky. Po chvíľke odporu to vzdajú, odovzdane visia dolu hlavou s natiahnutými krkmi a pozerajú na nás. Dopravník s hákmi ich posúva vedľa, kde sú omráčené a vykrvené. Je to malá miestnosť s uzučkou chodbičkou a asi piatimi ľuďmi. Cez okolitý hluk počuť len občasné protestné zapípanie. Najdesivejší zvuk vydáva nenamazené koliečko počítacieho mechanizmu. Až tu si uvedomujem, aký veľký je rozdiel medzi finálnym produktom a jeho pôvodcami. Mäso je biele, studené, ničím nepripomína tieto zvieratá.

Je smutné, že ľudský druh žije z masovej deštrukcie iných druhov, či už zvieracích alebo rastlinných. Pomaličky si napiľujeme konár, na ktorom všetci sedíme a naivne dúfame, že nám niekto pod ním nachystal záchrannú sieť. Pád bude rýchly a hlboký.

Je pravda, že z mäsového priemyslu má živobytie množstvo ľudí. Áno, je to kolobeh života. A áno, aj ja som pravidelný konzument mäsa a iných živočíšnych výrobkov (a nehodlám to meniť). To ale neznamená, že si raz začas nemôžeme pri nedeľnej slepačej polievke spomenúť na život, ktorý tá polievka zobrala.

Bitúnok sme teda prežili. No rozdiel od niektorých duší sme si svoj život mohli ponechať a ja som dnešok vyhlásila za bezmäsitý. Úprimne, zrejme by mi ani toľko nechutilo.

Vaša (spánkom deprivovaná) Trillian


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára