pondelok 10. júna 2013

Prokrastinácia - "plnohodnotné" zabíjanie času

Všetci to poznáme, termíny sa krátia, skúšky sa blížia, každý máme povinnosti, ktoré sa nemôžu odložiť. A čo robíme my, ako poctivo pracujúci/študujúci ľudia? No predsa prokrastinujeme! 




Tlak skúškového ma donútil sa nad sebou tak trochu zamyslieť. Ako človek všeobecne neoplývajúci sebadisciplínou je pre mňa skúškové nočnou morou. Zavretá osamote vo svojom osobnom pekle o veľkosti 4x5 metrov, zúfam nad knihami a hordou papierov a sama seba uisťujem, že všetko dobre dopadne. 

Dnes ma veľmi potešil fakt, že mám očividne (teda aspoň podľa Wiki) diagnózu:  Prokrastinácia (z latinského pro crastinus – na zajtrajšok) je označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (na zajtra). Treba však podotknúť, že ide o psychickú záležitosť, na rozdiel od lenivosti, ktorá je fyzická. Ide o problém napr. vysokoškolákov a ďalších, ktorí nie sú vonkajším prostredím nútení organizovať si svoj čas. Postihnutý má vo zvyku tráviť čas nepodstatnými činnosťami, ako sú napríklad surfovanie po internete, pričom dôležité úlohy odkladá na neskôr. Dôsledkom sú stres, pocity viny a vlastnej neschopnosti, čo vedie k ďalšej prokrastinácii. Postihnutí sa často upokojujú a presviedčajú sami seba tvrdeniami typu: „Pod tlakom podávam lepšie výkony.“ a pod. Keby dodali ešte pôvodcu, patogenézu, terapiu a prevenciu, vyzeralo by to ako jeden z mojich učebných textov.

Keďže som kráľovnou prokrastinácie, tu je pár mojich typov, ako "plnohodnotne" zabíjať čas.


Buďte kreatívny!

Scrubs vždy vedia zlepšiť náladu!
Šijete? Vyšívate? Háčkujete, maľujete, kreslíte, píšete, alebo akokoľvek inak tvoríte vo voľnom čase? Nebojte sa to využiť aj počas skúškového. Najlepšie nápady prichádzajú práve vtedy, keď sa treba učiť, či písať seminárku.








Dobehnite zmeškané!

No hádajte sa, keď vám to niekto káže.
Máte už polroka rozčítanú knihu alebo seriál ktorý ste nikdy nedopozerali? Prípadne už dlho plánujete si spraviť Star Wars maratón, alebo si zopakovať Harryho Pottera? Najlepší čas prichádza práve teraz. Odporúčam si dobehnúť momentálne trháky - Game of Thrones dnes malo finále tretej série, netreba to prehliadnuť!







Čistota, pol života!

Haa-zaaah!
Tento prípad všetci dobre poznáme, v momente ako potrebujeme niečo dokončiť nám odrazu začne vadiť rozhádzaná škatuľa s ponožkami a prach za policou, ktorú sme nikdy neodsunuli. Garantujem vám, že najčistejšia internátna izba je práve počas skúškového.



Precvičiť nohy!

Päť krát denne, 7 dní v týždni.
Áno aj takto sa dá stráviť čas neplnením si povinností. Každý deň sa ísť do obchodu, hoci je chladnička plná. Dať si trojhodinovú prechádzku po meste, len preto že vyšlo slnko a človek má chuť na zmrzlinu. Prejsť sa na pivo nezmyselne ďaleko, iba kvôli pocitu, že nás na chvíľu nič neťaží.








Sny nadovšetko!

Zakryť sa stačí zajtra.
A keď už všetko zlyhá, treba si len tak ľahnúť na posteľ, zavrieť oči a nechať myseľ blúdiť po všetkých zákutiach vášho podvedomi. A zaspať pri tom. Na nezaplatenie.











Toľko k prokrastinácií. Z osobnej skúsenosti viem, že k ničomu nevedie a človeku len komplikuje život, podobne ako iné zlozvyky. Odporúčam sa jej širokým oblúkom vyhnúť. Keď prídete na spôsob ako, dajte mi vedieť, podobnu radu potrebujem ako soľ. 

Blah, blah, blah, some inspirational crap...

Vaša, skúškovým obdobím hlboko zdeptaná Divožienka, Trillian.

A teraz vypnite internet a šup učiť sa!


!!!
Obrázkové zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9...

P.S.: Ospravedlňujem sa za také množstvo obrázkov, ale študentská tematika je ako stvorená pre meme tvorenie :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára