streda 26. júna 2013

Antoni Gaudí - poklad Katalánska

Možno ste vedeli (ak nie, tak vám Google pripomenul), že včera bolo 161. výročie narodenia Antoni Gaudího, slávneho katalánskeho architekta. Jeho tvorbu každý určite dobre pozná, ide o fascinujúcu zmes neuveriteľných nápadov, hýriacich detailami a farbami. Vytesané do kameňa, ukuté zo železa, pokryté mozaikami z rozbitej keramiky a skla, sú Gaudího stavby v Barcelone a jej okolí pastvou pre oči a potešením pre ducha. Nachádzajú sa v každej učebnici dejepisu a umenia, a mnohých inšpirovali nasledovať cestu architektúry. 



Antoni Gaudí sa narodil 25. júna 1852 v provincii Tarragona do rodiny kováča. Od mlada trpel reumatizmom, ktorý mu obmedzoval pohyb, dôsledkom čoho Gaudí už od detstva sedával doma a pozoroval prírodu a zvieratá. Jeho náboženská stránka bola podporovaná už od mladého veku, kedy navštevoval katolícku školu. Už počas tohoto obdobia exceloval v geometrií a tvoril množstvo nákresov pre školské divadlo. Po ukončení školy vyštudoval Gaudí Vyššiu technické univerzitu architektúry v Barcelone a stal sa tak architektom.

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Antoni Gaudí (1852-1926)

Jeho vzdelanie umožnilo rozvinúť už aj tak cenný talent, skvelú priestorovú predstavivosť a unikátne videnie sveta, ktoré prenášal do svojich stavieb. Oficiálne zdroje vám povedia, že Gaudí medzi katalánskych modernistov, ale aj oko amatérskeho nadšenca umenia dokáže rozpoznať výraznú odlišnosť jeho tvorby od tradičnej architektúry tej doby. 

Antoni Gaudí - poklad katalánska
Park Guell (1900-1914)

Gaudí používal veľa prírodných motívov, čo bolo viditeľné nielen v organických tvaroch jeho stavieb, ale taktiež v nezmerných detailoch, množstvo zvierat, kvetov, stromov, oblakov, vtákov zakomponovaných do najnečakanejších častí budov. Nielen tvarovo, ale aj farebne a materiálovo dokázal udrieť do očí, obrovské plochy pokryté mozaikami z keramických črepín a sklenených úlomkov, ligotajúcich sa na barcelonskom slnku, len zvýrazňovalo nezvyčajnosť jeho návrhov. Taktiež z jeho práce môžeme vytušiť jeho silné náboženské založenie, typicky sa objavoval štvorramenný kríž a podškrtol tak Gaudího rukopis.


Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Organické tvary Casa Mila
(1906-1910)
Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Florálne motívy výzdoby Sagrada Familia (1882- )














Gaudí bol očividne inšpirovaný prírodou, odzrkadľuje sa na mnohých jeho budovách. Okrem kvetov, stromov a morských vĺn vieme nájsť množstvo plazov a iných zvierat.

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Drak v bráne Pavilónov Guell (1884-1887)
Už len toto dokazuje, že Gaudí bol môj človek :)

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Jašter na stene Sagrada Familia
Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Jašter v Parku Guell

Z najznámejších Gaudího diel môžeme vymenovať farebný Park Guell, hrozivú Casa Mila (alebo ako ju volajú miestny La Pedrera - kameňolom), hravú Casa Batlló, ohromujúci chrám El Temple Expiatori de la Sagrada Familia a mnohé iné. Okrem samotných stavieb Gaudí tvoril aj ich interiéry, sú podobne farebné a hravé, skrývajúce mnohé tajomné zákutia a tvary.

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Fantastické farebné priečelie Casa Batlló (1904-1906)

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Kamenné balkóny s kovovými zábradliami La Pedrera 

Práve Sagrada Familia, alebo chrám Sv. Rodiny, je Gaudího snáď najznámejšou stavbou a zároveň kamenným epitafom. Jej stavba začala v roku 1882 a je stále nedokončená. Gaudí plánoval tento chrám ako kolosálnu poctu Sv. Rodine, mala mať 18 veží - 12 pre apoštolov, 4 pre evanielistov a po jednej pre Pannu Máriu a pre Ježiša Krista. Mala symbolizovať vieru, so všetkými jej tajomstvami a symbolmi, ale zároveň mala byť dostatočne moderná pre spoločnosť žijúcu v 20. storočí. Gaudí stále pracoval na jeho najväčšom projekte, keď v roku 1926 tragicky umrel pri nehode s električkou. 

Antoni Gaudí - poklad Katalánska


Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Ako ste už mohli tušiť, dielo Antoniho Gaudího je mojou srdcovou záležitosťou. Táto láska na prvý pohľad začala už na základnej škole, keď v učebnici estetiky bol obrázok Sagrady Familie, a tá ma uchvátila so všetkou svojou veľkoleposťou a nikdy nepustila. Tento zážitok sa len umocnil, keď sme sa pred pár rokmi vybrali do Barcelony. Prechádzať sa po uliciach a naživo vidieť a vnímať Gaudího geniálne myslenie, vie človeka poriadne chytiť za srdce. Či už ako celok, alebo jednotivé detailné časti, vás dokážu jeho stavby úplne pohltiť, a vy sa zrazu uvedomíte o pol hodinu neskôr, že zízate na stenu nejakej budovy, kým vás odnášajú davy turistov ďalej do Barcelonských ulíc. Skrátka, slová nestačia, treba to zažiť. Jediné doteraz ľutujem, že náš výlet do Barcelony bol príliš krátky na to, aby sme stihli navštíviť Park Guell a ostatné Gaudího stavby, z ktorých mnohé sú zaradené aj po ochranu UNESCO.

Antoni Gaudí - poklad Katalánska
Salute Gaudí! Klaniam sa a ďakujem...

Na chráme Sagrada Familia sa neustále pracuje a zostáva spomienkou a zároveň poctou neskutočnej mysli  človeka, ktorý ju navrhol. Predpokladaný rok ukončenia prác je rok 2026, na pamiatku 100. výročia smrti Antoniho Gaudího. 

Vaša, ešte stále uchvátená Divožienka, Trillian

Zdroje informácií: čo to z Wiki a čo  to vodtud.
Zdroje obrázkov: 1., 2., 3., 4., 5., 6., zvyšok moja práca

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára