pondelok 3. júna 2013

Drinky, mňamky, nápoje

Aj keď sa nám to tieto dni možno nezdá, podľa dátumu sa nám už pomaly ale isto blíži leto. Slnko, voda, akcie, drinky, ... STOP!!! Áno, áno drinky!!!!! Miešané nápoje počas horúcich dní alebo letných večerov, komu sa začali zbiehať slinky?? A tak keď nám už počasie nepraje, bojujme proti zime a privolajme si leto sami: pripravme si zopár lahodných drinčíkov, ktoré nám spríjemnia deň!!!


COSMOPOLITAN

Tento drink je pomerne mladý, jeho história siaha iba do roku 1985, kedy ho na slnečnej Floride prvýkrát namiešala barmanka Cheryl Cook. Dnes je obľúbený po celom svete a vy si ho môžete pripraviť nasledovne:


40 ml vodky, 40 ml Cointreau, 20 ml brusnicového džúsu a šťavu z limetky (množstvo jednotlivých surovín si môžete prispôsobiť chuti) pretrepte s drveným ľadom v shakeri a nalejte do vychladeného martiny pohára. Ozdobte kôrou z limetky, kokteilovou čerešničkou alebo citrónovou kôrou.

Možno je tento nápoj trochu silnejší, je naozaj vynikajúci, sama som ho skúšala a pijú ho ženy zo seriálu Sex v meste, takže vám tiež určite zachutí.


 MOJITO

Mojito dnes patrí medzi najznámejšie drinky vôbec, avšak spočiatku to bol neznámy drink. Pochádza, ako inak, z Kuby a jeho história siaha ešte do čias krátko pred 1. svetovou vojnou. Nielen kubánski barmani (aj keď predstava je o čosi krajšia), ale aj vy si môžete pripraviť svoje mojito doma:  


Pripravuje sa priamo v pohári, keď si na dno dáte niekoľko (obvykle 9-12) lístkov mäty, nakrájanú limetku a za lyžičku trstinového cukru. Všetko rozmačkajte tak aby sa uvoľnili chute mäty a limetky (nerobte z toho kašu) a pohár doplňte ľadom. Pridajte 50 ml bieleho rumu a dolejte sódou. Všetko poriadne premiešajte, aby sa limetky rozložili po celom pohári a dozdobte mätou alebo plátkom limetky.


Keď sa tento nápoj pripraví z čerstvých surovín, je to najideálnejší alkoholický drink počas horúcich letných dní. Aj preto Ernest Hemingway presne vedel, prečo ho pije.


CAIPIRINHA

Mojitu konkuruje caipirinha, brazílsky osviežujúci nápoj. O jeho histórii sa veľa nevie, ale hovorí sa, že vznikol v Sao Paule ako mocný liek proti chrípke. Na Slovensku nie je taký známy, ale za otestovanie určite stojí. Recept je rýchly a jednoduchý:

Aj tento drink sa mieša priamo v pohári, najlepšie vychladenom. Pokrájanú limetku dajte do whisky pohára s dvomi čajovými lyžičkami trstinového cukru, podrťte a pohár doplňte ľadom. Prilejte 50 ml Cachaca (môžete ho nahradiť rumom) a premiešajte.

Patrí síce k silnejším nápojom, ale na jeho chuť si určite prídete, najmä keď máte náladu pod psa a potrebujete ju niečím zlepšiť.

TEQUILA SUNRISE 

Nasledovný drink dostal pomenovanie podľa farebného efektu, ktorý vzniká fúziou jednotlivých prísad. Prvýkrát sa servíroval v Cancune a Acapulcu v 50. Rokoch minulého storočia na privítanie turistov. Dnes sa tento nápoj s obľubou pije na kalifornských a mexickým plážach, ale vy si ho môžete jednoducho pripraviť aj doma.

Do pohára s drteným ľadom nalejte 40 ml tequily a 100 ml pomarančovej šťavy alebo džúsu. Poriadne premiešajte a po pomaly prilejte 20 ml grenadíny aby vznikol dvojfarebný drink. Už len dozdobte kolieskom pomaranča a môžete podávať.

Tento nápoj je síce trošku nákladnejší, ale jeho osviežujúca sladká chuť určite stojí za vyskúšanie minimálne niekde v bare alebo na pláži rovnako ako Mel Gibson a Michelle Pfeiffer vo filme Tequila Sunrise(1988).

COMBINÉ 

K tomuto názvu sme prišli v jednom nemenovanom pražskom podniku, keď práve takto pomenovali vodku s džúsom. Aj keď sa musím priznať, že som sa s takýmto pomenovaním už nikde inde nestretla, medzi Divožienkami sa  celkom ujal. Je to najjednoduchší miešaný nápoj, ktorý vám spravia aj v tom najnenáročnejšom podniku. A pre tých ktorí nevedia alebo pozabudli ako si tento osviežujúci nápoj pripravuje, postup je tu:

Do vychladeného vyššieho pohára s ľadom prilejte 50 ml vodky a dolejte džúsom. Drink môžete ozdobiť kúskom pomaranča alebo iného chutného ovocia. 

Dôležité je, aby ste mali chutný a kvalitný džús, pretože tie malé krabičkové nášmu drinku šmrnc nedodajú. Najlepšie sú príchute pomaranč, grep, broskyňa a jahoda. Ale výber je už samozrejme na vás a vašich chuťových bunkách.


Tak už sa vám zbiehajú slinky?? Verím že ste si niečo vybrali a vytvoríte si malé leto aj sami doma.



Všetkým praje nazdravie!!!
Vaša Floriana :***



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára