pondelok 24. júna 2013

Zlatá éra česko-slovenska

V poslednej dobe sa akoby roztrhlo vrece so seriálmi. Niektoré sú dokonca aj pozerateľné. Ale už to nie je to, čo to bejvávalo. Slovenské filmy sa už netočia, a keď náhodou niečo uzrie svetlo sveta, tak jediné, čo si z toho človek zapamätá sú podpriemerné nadávky ako vo filme Lóve. A to treba uznať, že jediné dobré na celom filme je Kristína Svarinská...




Zahĺbme sa - pre nás deti deväťdesiatych rokov - do časov dááávnych a minulých, kedy sa televízne inscenácie dali hltať jedným dychom, príbehy boli zaujímavé, neexistovalo prerušovanie reklamou a herecké výkony naozaj stáli za to. Tu je moja dnešná pätica filmov, ktoré ak ste ešte nevideli, utekajte do videopožičovne a prehrajte si na vašich video prehrávačoch!

Tisícročná včela

Príbeh Petra Jaroša, ktorý je súčasťou povinného stredoškolského učiva, je v obraze oveľa krajší ako v učebnici literatúry. A nie je to len umením Juraja Jakubiska a hereckými výkonmi Jožka Krónera, Štefana Kvietika a mladého Miška Dočolomanského. Celý pohľad na obyčajný trojgeneračný príbeh dostáva úplne iný spád a je krásne rozpracovaný a vy vlastne vôbec nechcete, aby to skončilo tak ako to končí, ale chápete, že to tak skončiť musí, pretože je to život a ono to už raz tak chodí. Sme ako tie včely, iba robota nás spasí. Nič nám nezostáva len robiť, aby sme vyžili ako sa patrí.

Adéla ještě nevečeřela

Súkromný detektív z ďalekej Ameriky prišiel do Prahy riešiť veľmi nezvyčajný prípad. A popri tom si vychutnáva tunajšieho Staropramena. Skvelá česká paródia v hlavnej úlohe s Miškom Dočolomanským.
Je to jeden z tých must see filmov. Ak chcete zapadnúť do spoločnosti hipsterov, s týmto kúskom určite zabodujete.





Perinbaba

Zasnežíme celý svet! Aj keď sa to možno v týchto teplách nehodí, Perinbaba je skvelá. Pozerala som ju, vonku bolo cez 30 a aj tak som skákala s Jakubkom a zasnežovala celý svet. Jakubiskovi proste aj v tomto prípade išla karta a stvoril dokonalú rozprávku, kde dobro vyhráva nad zlom a macocha s dcérou odlietajú ďaleko a navždy preč.



Sebechlebskí hudci

Protiturecká tématika je hlboko zakorenená v slovenskej tvorbe. Nielenže máme Turčína Poničana a protiturecký Nový Zámok v Banskej Štiavnici, máme aj Sebechlebských hudcov, ktorí sa len tak za žiadnu odmenu, len za dobrý skutok z hĺbky čistého srdca vydávajú na ďalekú cestu za záchranou Slovenky to tam od Hrona, ktorá sa nedobrovoľne pridáva do pašovho háremu.





Kráľ drozdia brada

Klasická rozprávka, kde chce mladý krásny kráľovič v podaní mladého krásneho Lukáša Vaculíka dostať princeznú. Ono by to bolo fajn, keby princezná nebola namyslená rozmaznaná fiflena. Ako každá rozprávka, aj táto má svoje muchy, ale má šťastný koniec a Lukáša a skvelé výkony Mariána Labudu. A hlavne - na rozprávky nie sme nikdy starí...






Vaša princeznička Undomielka ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára