pondelok 18. marca 2013

Romanca do postele

A teraz ruku na srdce. Ktorá z vás (áno, dnes to bude trošku feministickejšie, ale nositelia mužského chromozómu nezúfajte, možno sa dozviete niečo, na čo nabalíte lásku svojho života) nezatúži čas od času po troche romantiky? Jasné, telka je plná Rosamundy Pilcher, adaptácií Daniel Steel či iných veeeľmi plnohodnotných kinematografických skvostov. Nezúfajte, romantika môže byť aj na úrovni, zábavná, plná vtipu s happyendom na konci. Dnes si posvietime na dámy, ktoré to dokázali a píšu skvele a ich knihy vôbec nie sú utrpením. Takže šup šup do kníhkupectva, zapáliť sviečky, otvoriť fľašu červeného a ide sa na vec!

Jane Austen


Toto meno je snáď známe každému. Nepredstaviteľné obdobie 18. storočia, pletky, vdavky, tvrdohlavosť a nakoniec láska. Literatúra plná vtipu a ikonických hlavných hrdiniek, ktoré by mala poznať každá z nás. Romány ako Emma, Pýcha a predsudok, Rozum a cit, Northangerské opátstvo a mnohé ďalšie. Jane stvorila dokonalého pána Darcyho, ktorý je synonymom pána Božského zo Sexu v meste. V seriálovom prevedení v minisérii od BBC v hlavnej roli s Colinom Firthom tomu nemôže nikto odmietať. Samozrejme nie je to čítanie pre každého, ale ak vám u Jane chýba trochu akcie, siahnite po Pýche a predsudku a zombioch. Veľmi podarená verzia, odporúčam! ;)


Lauren Weisberger

Toto meno asi nevraví veľa, ale keď poviem, že táto žena stojí za Diabol nosí pradu, tak asi viete odkiaľ fúka. Anne Hathaway stvárnila vo filme presnú kópiu knižnej Andy Sachsovej. Nenútený humor a skvele vykreslené postavy. To sa ponúka aj v jej ďalších knihách - Naháňačka za Harrym Winstonom, Všetky dôležité kontakty či Posledná noc v Chateau Marmont.





Alexandra Potter

Toto meno sa pomaly začína stávať pojmom aj u nás. Britská spisovateľka so skvelým štýlom. Do jej postáv sa viem ľahko vžiť. Zaspať budík, hľadať v skrini na poslednú chvíľu čo na seba, všade mať veľký bordel a čas od času utrúsiť vtipnú poznámku? To ja rada, to ja viem. Ako malé bezvýznamné plus pôsobia covery knihy - teda aspoň anglické, ktoré mi okupujú poličku - sú veselé a plné kvietkových motívov. V knihe Daj si pozor na želania zistíte, že by ste si vážne mali začať dávať pozor, keď sa náhodou stane, že sa vaše želania začnú plniť. Keby ste sa vrátili o pár rokov späť a uvideli vaše mladšie ja, čo by ste si odkázali? Tento príbeh nalistujete v Kto je to dievča? A čo kebyže stretnete svojho pána Darcyho? To čo by spravila Alexandra sa dočítate v Ja a pán Darcy. To sú zatiaľ všetky preložené tituly, ale ani angličtiny sa nemusíte bát. Síce vás miestami môžu zaskočiť britské výrazy, ale určite to vašej slovnej zásobe neuškodí. ;)

Cecilia Ahern

Ktorá z nás by si nepamätala na Gerarda Butlera a jeho úžasnú rolu Gerryho v strááášnej romaňťárne P.S. Milujem ťa. Áno, ak ste to doteraz netušili, je to film na motívy knihy. A teda poviem vám, že kniha bola - ako to už býva - o trochu lepšia. Ale Gerard je predsa len Gerard, takže film by som na vašom mieste nemazala z disku ;) Ďalšie príbehy so šťastným koncom nájdete aj v knihách Keby si ma teraz videla, Spomienky na zajtrajšok či trochu mystická Cesta do stratena.



Meg Cabot

Nie, nejdem vám tu predstavovať Miu Thermopolisovú ani jej kocúra Tučného Luiho a ani to ako si začala písať denník, po tom čo sa dozvedela, že je princezná a dedička trónu v krajine s názvom Genovia. Okrem tejto aj na Slovensku mega úspešnej sérii, ktorá mi dovolila snívať o svojom vytúženom krásavcovi (ktorý žiaľ ostal iba v snoch :'(  ), napísala Meg kopec kníh aj pre dospelejšie publikum. Jednou z nich je aj 1-800-WHERE-R-YOU, ktorá v podobe televízneho seriálu v slovenskom preklade Nezvestní bežala aj u nás. Hlavná hrdinka Jess Mastriani dokáže vďaka paranormálnym vlastnostiam nájsť nezvestných ľudí. Predstavte si, že ste zástupkyňa vedúceho internátu a náhodou sa vám tam nedopatrením objaví mŕtvola. Heather Wellsová rieši vraždu (veď podľa všetkých tých CSI to nevyzerá byť zložité), vysporiadava sa so svojou vyhorenou kariérou detskej pophviezdy a pri tom všetkom jej ostáva časť vyrovnávať sa so svojim ľúbostným životom. Stretnete sa s ňou v knihách Veľkosť L: Pár kíl naviac nikoho nezabije, Veľkosť XL: Kilá naviac pribúdajú a Na veľkosti nezáleží. Zaujímavé prevedenie má séria The Boy. Knihy The Boy next door, Boy meets girl, Every boy's got one sú originálne tým, že sa jedná o rozprávanie poväčšine v emialoch a cez IM. A opäť ako v každej jej knihe ani tu nechýba riadna dávka humru a vtipu. Jediná chybička krásy je, že zatiaľ k tomu nie je preklad a asi tak skoro ani nebude. Okrem toho má aj ďalšie iné série - píše o čerstvej absolventke, ktorá nevie, čo od života chce a púšťa sa aj do populárnej upírskej tematiky. Viac z jej tvorby nájdete tu.

Je len na vás, ktorú z týchto dám si vyberiete. Ale v duchu MESIACA KNIHY siahnite aspoň po jednej. Veď pohodové čítanie do vane či MHDčky sa vždy zíde!

Zdraví vás víno dopíjajúca a knihu zatvárajúca Undmielka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára