utorok 5. marca 2013

Útrapy nádejného veterinára: Zvieracia láska alebo niekto to rád drsne

Trochu smutne o prírode a kolobehu života.


Nerobme si ilúzie. Sex vo zvieracej ríši je len prostriedkom na udržanie druhu. Aj tie najromantickejšie vtáčie tance sú len hlboko zakorenené pudy naprogramované na dosiahnutie rovnakého cieľa. Všetci poznáme príklady drsných milovníkov či milovníčiek. Priam legendárna je samička modlivky večerajúca svojho partnera. 

Modlivka zelená s bezhlavým partnerom

Dôvod, prečo načínam túto tému, je dnešný neveselý zážitok. Na veterine si na zvieraciu smrť človek relatívne zvykne. Inak sa ani nedá, pri neustálych pitvách, pokusoch, zraneniach a chove je bežná a nedá sa jej vyhnúť. To ale neznamená, že človeka do určitej miery nezasiahne. Najmä tá bolesť, čo jej predchádza. 

Aby som sa vrátila naspäť k téme, dnes som pri bežnej obhliadke terárií objavila nezvyčajne nehybného scinka. Scinky sú relatívne malé jašterice so zavalitým telom a krátkymi tenkými nôžkami. Obyčajne bývajú niekde zahrabané alebo sa pri akomkoľvek rozruchu vedia veľmi rýchlo vytratiť. Tak som to malé telíčko vytiahla v očakávaní, že budeme musieť vyhlásiť smrťáka, keď som s prekvapením zistila, že je stále nažive. Bohužiaľ, pri bližšej obhliadke som zistila, že má odhryznuté obe hrudníkové končatiny, ľavá panvová visela na kúsku a na jednom boku sa nachádzala hlboká rana. Fascinujúco však tá malá nezlomná potvorka stále vnímala, malým jazykom ovoniavala vzduch a pozorovala okolie. 

Chalcides ocellatus 

Táto scinčia samička mala to nešťastie, že obývala terárium s násilníkom toho istého druhu. Možno zlyhal ľudský faktor a pri nedostatku kŕmenia prišla na rad slabšia partnerka. Alebo sa nechal trochu uniesť pri párení, ktovie. Príroda je veľká čarodejka. A ešte väčšia mrcha musím podotknúť.

Takže dnešný deň sa nesie v znamení smutného pohľadu jednej malej jednonohej jašteričky zmierenej s vlastným osudom. 

Milý kolegovi a kolegyne, milujte sa koľko chcete, ale skúste si neubližovať. Tkanivá a sliznice síce hoja rýchlejšie ako zlomené srdce či pýcha, ale stále ich to stojí dosť síl. 

Dnes opäť trochu smutne vaša Trillian.

Obrázky: tu a tady.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára