pondelok 6. mája 2013

Festivaly sú už za rohom

Tak, ako za každým, keď sa priblíži leto, teplo a hlavne skúškové, rozmýšľam nad plánmi. Nad tým, ktorý fesťák je lepší a kam by som najradšej šla, kde sú najlepšie kapely a kde proste nesmiem chýbať. Ale žiaľ každý rok skončím s dlhým zoznamom festivalov a ešte dlhším zoznamom kapiel, ktoré nebudem vidieť.


Nemusíme si klamať, lístky na taký festival so zahraničnými hviezdami nestoja pár korún. Teda eur alebo hociakej inej meny, v ktorej kalkulujete. V takom prípade je najlepšie lístky zaobstarať ešte v decembri, keď stoja niekedy aj o dobrých 30% menej. Nevýhodou je, že to ešte nie sú k dispozícií line upy a ani žiadne potvrdené účasti. Ale myslím, že napríklad taká Pohoda by mohla byť v suchu.

Je ťažké sa rozhodnúť, na čo minúť krvopotne zarobený peniaz. Stráviť víkend v polodelíriu na festivale, pamätať si poobedňajšie vystúpenia ostro, tie večerné matnejšie alebo staviť na jednodňovú akciu alebo nebodaj len koncert? Horšie ako hamletovská voľba...

Bažant Pohoda 11. - 13. 7

Ako každoročne, aj tento rok privíta letisko v Trenčíne najväčšiu udalosť leta - Pohodu. Cena lístku sa pohybuje od 60 do 100 eur na mieste. Samozrejme platí, kto prv príde ten má lacnejšie. Pohoda tento rok určite prinesie skutočnú pohodu. Z veľkého množstva artistov sa predstavia Nick Cave & Bad Seeds, The Smashing Pumpkins, Kaiser Chiefs či O.Children. Kebyže mám bohatého sponzora, nenechala by som si ujsť ani Amon Tobin. Alternatívu spoza rieky Moravy predstavia Midi Lidi, Prago Union a Skyline. Z domácej scény sa môžete tešiť na stálice - Para, Polemic, Vidiek a B-Complex a kopec ďalších.

Topfest 27. - 29. 6

Letisko v Piešťanoch ponúka víkend plný muziky a zážitkov už od 45 eur. Tento rok ponúkne to najlepšie, čo doma máme. Gladiátor, Polemic, IMT Smile, Smola & Hrušky, Desmod, Tublatanka, Horkýže Slíže, Ska-P, Majk Spirit, ukáže sa i Tomáš Klus a Maxim Turbulenc. Zahraničným ťahákom tohto ročníka sú Iron Maiden a Billy Talent, ktorí určite stoja za ten hriech.

Colours of Ostrava 18. - 21. 7

Dolní Vítkovice budú tento rok svedkom alternatívneho nášupu. Vstupenky zoženiete od 1790 korún, čo je zhruba 70 eur. Tešiť sa môžete na The Knife, The xx, Damien Rice alebo na nový objav Asaf Avidan. Z domácich interprétov sa mimo iných predstavia Tata Bojs, Markéta Irglová, Xindl X alebo Wanastowi Vjecy.

Rock for People 2. - 5. 7

Pripravte si 60 eur a vydajte sa na výlet do Hradca Králové. Na 19. ročníku vám zaspievajú hviezdy ako 30 seconds to Mars, Queens of the Stone Age, ukážu sa Papa Roach, rakúsky Parov Stelar, britskí Foals a Klaxons. To teda stojí za to! Český interpreti ale nezostanú v hanbe. Na chvíľu si odskočia Charlie Straight, Kryštof, Xindl X, Jan Budař a eliščin band, Skyline, Sunshine či UDG.

Grape 9. - 10. 8

Letisko v Piešťanoch pohostí aj náš najmladší festival. Opäť ide skôr o alternatívnejšiu muziku, ale za rozumnú cenu - vstupenky sú dostupné už od 36 eur. Highlightom fesťáku je určite skupina The Drums. Ale poteší aj československá scéna menami ako Moja Reč, Prago Union, Korben Dallas, Swan Bride, Para, Midi Lidi či kontroverzné Čokovoko. 

No na to, že sme pánu bohu za chrbtom a chudáci svetoví hudobníci si nechcú rozbiť svoje drahocenné nástroje na našich kvalitne rozbitých cestách, je to slušný výber. Žiaľ, moje ťažké prachy určené na poriadnu letnú hudobnú zábavu skončili na lístkoch na Depeche Mode a tak si Rock for People budem musieť nechať ujsť. Ale nezúfam.. Pražský Majáles ma presvedčil o tom, že za málo peňazí môžem dostať veľa muziky a tak sa teším aký lokálny český fesťák na mňa čaká. Najbližšie to budú mega-alternatívne United Islands celé úplne zadarmo. Ak mi neprinesú hudobný zážitok, tak si aspoň vychutnám pivečko.

P.S. Ak ste konečne dostali dedičstvo po babičke alebo strýko z Ameriky konečne poslal peniažky, pozrite sa sem a sem. Rammstein, HIM, KISS, Kings of Leon, P.O.D, Stereophonics, Paramore, Korn, System of a Down, Franz Ferdinand, Hurts, Fall Out Boy a všetky tie ďalšie mená napísané menším písmom... 3 dni od 150 euro, tak znie hudba buducnosti.

Vaša,
momentálne smútiaca nad tým, že nepôjde do Rakúska,

Undomielka

2 komentáre:

  1. Foals and Klaxons? fnuk :( o rakusku ani nehovoriac....

    OdpovedaťOdstrániť
  2. áno áno, fňuk fňuk... ale ešte že môžme sledovať online koncerty na youtube...myslím, že minulý rok to frčalo aj zo Szigetu

    OdpovedaťOdstrániť