pondelok 29. apríla 2013

Stále dobrí Depeche Mode

Depešáci sa nedajú označiť inak ako ikonická kapela uplynulých 30 rokov. Prebili sa z malého Anglicka a stali sa popri The Police, Blondie, New Order či Alphaville synomom pre New Wave. Ich štýlom je synth pop, ktorý je spätý so syntetizátormi a akýmsi zvukom prelomu 70. a 80. rokov. Tento štýl sa im úspešne darí zastupovať aj dnes. Na svojom konte majú 13 štúdioviek, 6 live albumov, 50 singloviek a 57 hudobných videí. Depešáci sú kapela, ktorú uznávame nielen my ale aj naši tatkovia. Sú proste ikona!


Ako sa tak pomaly utápam v ich diskografiách, koncertoch a videoklipoch, začínam byť mierne zmätená. Pretože všetky ich pesničky sú naprosto geniálne. Sedí pre ne označenie "temne skľučujúca syntetická tanečná hudba". Ich texty idú až príliš pod kožu, sú návykové. Keď si dáte jednu dávku, musíte si šľahnúť aj ďalšiu.




"Can you feel a little love?" zo songu Dream On ma vždy prenesie do stavu tranzu. Try Walking in my shoes je song z roku 1993 kedy sa chlapci z Depeche Mode oficiálne prebili na prvú priečku v Modern Rock Tracks chart a dostali sa tak k ešte väčšiemu úspechu. Ich úplne prvým videoklipom sa natočil k druhému singlu Just Can't Get Enough z ich debutovej dosky. Chlapci boli vtedy ešte fakt chlapcami a už vtedy ulietali na čiernej... Medzi veľké hity patria songy Straneglove, Suffer Well a určite sa k ním zaradí aj Heaven z novej dosky Delta Machine. Ich texty si berú do úst speváci rôznych žánrov od popíku až po ťažký metal. Napríklad song Stripped z 1986 si v '98 požičali nemeckí Rammstein.


Personal Jesus (1989)



Inšpiráciou pre túto Pesničku s veľkým P sa stala kniha od Priscilly Priestly Elvis a ja, kde popisuje svoj vzťah k Elvisovi. Súčasťou proma a mediálnej propagácie sa stala reklama v anglických novinách "Your own personal Jesus", ktorá obsahovala telefónne číslo, po vytočení ktorého ste si vypočuli ich pesničku. Pesnička sa teší veľkej obľube aj medzi inými interprétmi. Dôkazom toho sú cover verzie (prerábky) od interpretov ako Marilyn Manson, Nina Hagen a dokonca aj samotný Johny Cash si prepožičal tóny Dava Gahana.
Reach out and touch faith!


Enjoy the Silence (1990)



Enjoy the Silence sa stalo najväčším hitom Depeche Mode za veľkou mlákou. Podarilo sa im tak rozšíriť ich horkosladký čierny vesmír o ďalšiu fanúšikovskú základňu. Videoklip je narážkou na knihu Malý princ. Dave oblečený ako kráľ prechádza po krajine s rozkladacou stoličkou. Postava kráľa reprezentuje muža, čo má všetko na svete a hľadá si len kľudné miesto, kde by sa posadil, má všetko a zároveň nič. Podobný motív nájdeme aj vo video Viva La Vida od Coldplay, ktoré režíroval ten istý režisér - Anton Corbijn. amozrejme, aj táto pesnička sa dočkala mnohých coverov, väčšinou sa jedná o live verzie na koncertoch kapiel ako sú The Bloodhound Gang, Breaking Benjamin, HIM alebo Tori Amos. Za najlepší remix určite považujem Enjoy the Silence 2004, ktorý vyšiel v rámci projektu Remixes 84 - 04 a okrem samotných Depešákov sa na jeho mixovaní podieľal Mike Shinoda z Linkin Park. 
Words are very unnecessary, they can only do harm.


People are people (1984)



Takmer 30 ročná pesnička, ktorú si dnes vďaka reklame na VW pospevuje snáď každý, kto má telku. Melódia tejto pesničky sa prikláňa oveľa viac k popovému mainstreamu ako zvyšok ich vtedajšej tvorby  Pre Martina Gora je to najmenej obľúbená pesnička, pretože jej podľa neho chýba hlbší kontext. A to je dôvod, prečo naposledy na ich koncerte zaznela v '88.
People are people so why should it be you and i should get along so awfully?


Useless (1997)



To je popri I Feel Loved a Dream On moja srdcovka. Milujem ho kvôli tomu gitarovému zázraku, ktorý ju viac prikláňa k rocku. Je jednoduchý no zároveň v sebe nesie niečo viac. Videoklip má opäť na rováši Anton Corbijn.
All my useless advice, all my hanging around, all your cutting down to size, all my bringin you down...


I Feel Fou (1993)



I Feel You je ďalším rockovejším počinom Depešákov. Stal sa číslom 1 v americkom rebríčku Modern Rock Tracks. Akoby chlapci pri albume Song of Faith and Devotion odložili synťáky do skrine a vytiahli miesto nich gitary a bicie. O ešte viac rockovejší cover k tejto pesničke sa postarali Placebo.
This is the morning of our love, it's just the dawning of our love


Depešáci boli, sú a budú cool a in. To je moje posolstvo!

Vaša (na koncert Depešákov v Prahe tešiaca sa) Undomielka ;)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára