utorok 2. apríla 2013

Útrapy nádejného veterinára: O škole a trpezlivosti


Ľudia sa ma často pýtajú, aké je to študovať veterinu. Vždy im odpovedám, že v podstate rovnaké ,ako akákoľvek iná škola. Len sa vám občas stane, že sa zobudíte s kravskou lebkou na vankúši.


Ráno vstávam na poslednú chvíľu po tisícom zaklapnutí budíka, popri make-upe robím aj kávu, keďže na raňajky nezvýši čas. Potom do tašky nahádžem všetko, čo potrebujem – zakladač s papiermi, knihy, 1 až 2 laboratórne plášte(záleží od dňa), farbičky a peračník, termohrnček, prípadne stetoskop, sklapel, pean, pinzetu, nožnice a ďalšie veci, ktoré mi možno nakoniec ani nebude treba. Potom si 2 hodinky popočúvam o bitúnkoch, pričom nenápadne popíjam kávu schovávajúc ju pod stolom, keďže v labákoch by sa nemalo piť (ani jesť, fajčiť, oblizovať chemikálie a zbytočne páliť Bunsenov kahan...).

.................................................
Mrs. Latham: Dr. Hofstadter, keď ráno prídete do laboratória, ktorý prístroj zapnete ako prvý?
Leonard Hofstadter: Ehmmmmm.... Kávovar?
.........................................................

Potom nasledujú ďalšie zábavné cvičenia, kde témy zahŕňajú všetko od podkúvania až po mechanizmus, akým sa vám motolica zavŕtava do pečene a ďalšie príjemné podrobnosti o nepríjemných parazitoch. Medzi tým si človek skočí na obed, prípadne pospať, pokiaľ má výnimočne voľný deň. A keď sa o šiestej vráti zo školy, vyplieni chladničku, skočí do sprchy a potom sa ide na hodinku povenovať svojim zvieratkám v teráriach. A potom študentská klasika, buď sa učiť, alebo piť, alebo spať.

Potom sú tu tie dni, keď vám na pitevni pridelia obzvlášť zapáchajúci kadáver, alebo čakáte 3 hodiny na ambulancií na pacienta, ktorý nikdy nepríde. Inokedy vám v rukách umrie krásny myšiak s rozbitou lebkou, alebo vás vyhodia z cvika za to, že ste zabudli nejakú podstatnú informáciu, ktorú ste mali vedieť. Občas sú tu tie poučné rána, kedy si v rámci rozcvičky ohmatáte pätoro semenníkov, k nie veľkému šťastiu ich majiteľov, alebo sa snažíte katetrizovať zmrznutého psa. Niektoré dni vás prekvapia, a vy môžete zabiť polhodinu hraním sa so šteniatkami na klinike, prípadne skúšať si podojiť kravy a ovce. A áno, niekedy nastanú tie krásne dni, kedy vôbec nemusíte vyliezť z postele a môžete nádherne zabíjať čas venovaniu sa podobným článkom.

..........................
Sheldon Cooper: No teda, táto dovolenka sa začína fantasticky. Vôňa formaldehydu, hluk centrifúgy, vzdialené zvuky zvierat odosielaných na pitvu. Hneď cítim ako ma opúšťajú všetky moje starosti.
.........................

Veru, štúdium na veterine je rovnaké ako na iných školách. Len si človek musí zvyknúť, že občas ani 2 osprchovania nepomôžu zmyť ten zápach z rúk a že vám namiesto raňajok naservírujú nie práve čerstvú mŕtvolu. Inak je to presne o tom, ako na iných školách, o strese, zábave, učení, pití, tancovaní, o skúškach a byrokracií, o láskach a hádkach, o neistote a pochybách. O ľuďoch. A zvieratách.



Vaša, ako vždy životom nadšená, Trillian.


Citáty pochádzajú z The Big Bang Theory, časťi 4x15 a 5x16. Obrázok z tejto milej stránky na fb.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára