piatok 15. augusta 2014

Budapešť je vlastne taká väčšia Praha

Minulý rok nám vraveli, že Ľubľana je ako Praha. To sme vyvrátili. Ale tento rok sme si našli iné hlavné mesto, ktoré sa na stovežatú krásavicu náramne podobá. Je opradené dávnou históriou, ktorá sa nie tak veľmi líši od tej našej. Veď napokon, ako spievajú Iné Kafé - 1000 rokov dozadu tu boli Maďari...

Nočná Budapešť
Nočná Budapešť
Uznávam, že Budapešť je veľká. Doprava tam je tiež trochu hustá, najmä keď idete v špičke a cez centrum. Nehovorte mi, že sa vám v neznámom meste na divnom zjazde s veľa cestami nikdy nestalo, žeby ste si vybrali tú nesprávnu. Ale aj napriek tomu pocitu zúfalstva, kým si navigácia prepočíta trasu, sa to tu veľmi podobá domovu – normálne obchody, kde-tu mekáč, banka, stoja tu škodovky.
Vtipná značka
Vtipná značka
Cica na aute
Cica na aute
Všetko v poriadku až na tú reč.
Busz
Busz
Szerviz
Szerviz

Busz. Szerviz. Tesco expressz. A všetky tie ü, ö, ű, ő a ďalšie zhluky písmen.

Výhľad z rybárskej bašty
Výhľad z rybárskej bašty
Okrem histórie a kostolíkov na každom rohu starého mesta, pripomína Prahu aj rieka. Dunaj je síce trošinku väčší, ale taktiež mestom kľučkuje. Je v ňom ostrov. To máme tiež. Brehy Budy a Pešti sú poprepájané niekoľkými zaujímavými mostami. Na ľavom brehu sa dvíha kopec, uprostred ktorého je socha. Skoro ako strahovský štadión. Niekde v diaľke blikala televízna veža. Uličky starého mesta sú prívetivé a neviem, ale počas prechádzania sa medzi nimi mi neprišlo, že som v Budapešti. Prišlo mi, že som doma.

Alžbetin most za súmraku
Alžbetin most za súmraku
Bazilika sv. Štefana
Bazilika sv. Štefana
Výhľad z Baziliky sv. Štefana
Výhľad z Baziliky sv. Štefana
Reťazový most
Reťazový most
Trochu národne zmätená,

Undomielka :-*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára