piatok 29. augusta 2014

Knižná klasika v novom webovom obale

Knižná klasika hovorí niečo snáď každému. Tie veľké ťažké staré knihy, ktoré nájdete v edíciach so zlatou oriezkou a boli vašou nočnou morou na strednej škole. Tí, ktorí nemajú ku samotným knihám nejaký bližší vzťah, sa určite stretli aspoň s filmovými adaptáciami, od televíznych filmov ku hollywoodskym trhákom, BBC minisériám a animovaným filmom. S dobou internetu avšak prichádza iný formát - webové seriály. V poslednom čase sa roztrhlo vrece s online adaptáciami klasickým príbehov. A ako som už minule spomínala, na youtube sa dá nájsť všetko, navyše zadarmo a v príjemnom 5 minútovom formáte.

Takže, čo majú všetky tieto seriály spoločné? Klasické príbehy sú vložené do modernej doby, podávané formou vlogu. Adaptácie sa viac či menej odkláňajú od svojej predlohy, avšak dočkáme sa našich obľúbených postáv, aj situácií. A aj napriek tomu, že poznáme koniec, najzaujímavejšia časť je sledovanie príbehu, ako si ho tvorcovia adaptovali do súčastnosti. Samozrejme, znalosť angličtiny je nevyhnutná.




Emma Approved (Pemberly Digital)

  Od tvorcov The Lizzie Bennet Diaries, adaptácie Pýchy a predsudku (1813) od Jane Austen, prichádza Emma Approved, moderné spracovanie Emmy (1815) od rovnakej autorky. O LBD som už zopár slov niekedy písala, avšak Emma je trochu z iného súdka. Nielen vizuálne, je jasné, že došlo k navýšeniu rozpočtu a tvrdej práci skúsených dizajnérov, ale taktiež došlo ku miernej zmene formátu. Vlog stále zostáva, avšak celý príbeh je zasadený do pracovného prostredia, rovnako ako aj všetky postavy a vzťahy z knihy. 
  Emma Woodhouse je úspešná dohadzovačka a "lifestyle couch", s nadmerným sebavedomím a presvedčením o svojom talente, ktorá vedie agentúru na organizáciu spoločenských udalostí a iných vecí, súvisiacich s jej špecifickými schopnosťami. Hoci má Emma výnimočne dobrý nos na ľudí, podnikateľstvo v krvi bohužiaľ nezdedila a tak firmu, ktorú založila z peňazí svojho otca, jej pomáha udržať dlhoročný kamarát Alex Knightly. Pragmatický Alex svojím realizmom dobre kontrastuje s Emminym nadradeným vnímaním sveta, a kedykoľvek to začne preháňať, pekne ju usadí do reality. 
  Postava Emmy zo začiatku nie je veľmi sympatická. Je sebecká, egoistická, zaslepená, voči sebe totálne nekritická, a má tendencie sa hrať na boha, manipuluje ľudí a odmieta si pripustiť akékoľvek chyby. A hoci to myslí s ľuďmi okolo dobre, jej konanie je im veľakrát skôr na škodu. Avšak, akékoľvek počiatočné výhrady sa postupne rozplynú, čím sa dostávate hlbšie do príbehu. Emmine chyby ju postupne začínajú dobiehať a nútia ju prehodnotiť svoje konanie a prístup ku ľuďom na okolo.



Emma Approved má momentálne 72 častí a hlavný príbeh je uzavretý. Avšak sa povráva o druhej sérií, v ktorej by sa už príbeh rozvíjal mimo knižnej predlohy. Okrem hlavnej dejovej línie je k dispozícií množstvo bonusových videí a taktiež môžete sledovať vaše obľúbené postavy na Twitteri, Instagrame a blogoch. 

Iné adaptácie: Emma, BBC miniséria z roku 2009, v hlavných úlohách Romola Garai a Jonny Lee Miller (Elementary, americký seriálový Sherlock ); Clueless, 1995, Alicia Silverstone a Paul Rudd.


The Autobiography Of Jane Eyre

  Kanadský webový seriál podľa predlohy Jana Eyrová (1847) od Charlotte Brontëovej opisuje študentku Jane, ktorá si nájde prácu ako opatrovateľka detí u bohatého a poriadne záhadného pána Rochestera. Melancholická Jane so závislosťou od čaju a kníh nás sprevádza jej príbehom o živote, rodinných tragédiách a vzácnych okamihoch radosti. Jej autobiografia je tichá, plná úvah, tajomstiev a hlbokého smútku, ktorý kde tu vypláva na povrch. Avšak nemajte strach, príbeh vyrovnáva Janin pozitívny pohľad na svet.



The Autobiography of Jane Eyre má uzavretý príbeh s 95 častami. Okrem hlavného deju môžete nájsť produkčné videá ku kampani na Indiegogo, Q&A a iné.

Iné adaptácie: Jane Eyre, 2011, v hlavných úlohách Mia Wasikowska (Alice in Wonderland), Michael Fassbender (X-Men: First Class); a mnoho inných


The New Adventures of Peter + Wendy (EpicRobotTV)

  Moderné spracovanie príbehu o Petrovi Panovi podľa knihy Peter a Wendy (1911) od Jamesa Matthewa Barrieho. Vo fiktívnom mestečku Neverland v štáte Ohio, USA, sa odohráva príbeh o najlepších priateľoch z detstva. Peter, je miestny flákač, ktorý mestečko miluje a odmieta ho opustiť a Wendy, je ambiciozna novinárka, ktorá túži vidieť svet a získať dobré miesto ďaleko od ospalého Neverlandu. Ako však Peter zareaguje, keď sa Wendy rozhodne splniť si sny a odísť? To zistíte v tomto roztomilom seriáli, kde sa okrem ústrednej dvojice zoznámite s grotesknými obyvateľmi mestečka a jednou záškodníckou vílou.



The New Adventures of Peter + Wendy má momentálne ukončenú 1 sériu s 24 časťami a pár videjkami navyše. Momentálne sa tvorcovia snažia zohnať peniaze na 2 sériu, takže pokiaľ by sa vám seriál páčil a chceli by ste prispieť, informácie získate tu. A ktovie, možno sa objaví aj istý diabolský kapitán.

Iné adaptácie: Neverland, 2011, SyFy miniséria, Keira Knightley (Piráti z karibiku, Pýcha a predsudok), Anna Friel (Bathory), Rhys Ifans (šialeny Welšan z Nothing Hill); Hook, 1991, Dustin Hoffman, Robin Williams, Julia Roberts; animovaný Peter Pan, 1953. Postavu Hooka, Petra Pana, Wendy aj Tinkerbell môžete nájsť aj v seriáli Once Upon a Time (Kde bolo, tam bolo, 2011).


Jules and Monty (Tufts University Television)

  Univerzitná verzia slávnej drámy Rómeo a Júlia (1597) od Williama Shakespera? Prečo nie. Na pôde univerzity sú dva konkurenčné grécke spolky , ktoré sa navzájom od srdca nenávidia, a do ich sporu sa zamotá láska medzi prvákom Montym a mladšou sestrou prezidenta rivalského spolku Jules. Čo sa stane keď skombinujete klasicky tragický príbeh a univerzitný život? Fascinujúci mix príjemne adolescentného pohľadu na život a americkej univerzitnej klasiky. 



Jules and Monty majú 18 častí a obrovské množstvo produkčných vlogov, režisérskych komentárov a podobne.

Iné adaptácie: Romeo & Juliet, 2013, Hailee Steinfeld, Douglas Booth; Romeo + Juliet, 1996, Claire Danes, Leonardo DiCaprio; Romeo Must Die,2000, Jet Li, Aaliyah, animovaný Gnomeo & Juliet, (2011).


Green Gables Fables

  Pamätáte si ešte Annu zo zeleného domu (1908) od Lucy Maud Montgomery? Tak tu máte neposednú, zasnívanú Annu Shirley v jej webovej podobe. Príbeh sa začína, keď sa sirota Anna prisťahuje k novej rodine do ich "zeleného domu". Jej ukecaná nátura a priveľká predstavivosť jej spôsobujú veľakrát mnohé problémy, ktorým bude musieť čeliť na ceste stať sa skutočným členom svojej novej rodiny.



Green Gables Fables má zatiaľ 22 častí, uvidíme, čo budúcnosť prinesie. 

Iné adaptácie: Anne of Green Gables, 1985, Megan Follows, Colleen Dewhurst.


A na záver ešte jeden bonus:

Classic Alice 

  Keď poctivá študentka Alice dostane zlú známku z eseje, rozhodne sa zlepšiť svoje spisovateľské schopnosti tak, že začne žiť svoj život podľa klasických románov. Classic Alice je mix viacerých slávnych diel, Alice sa vydá do sveta klasických knižných diel ako Alenka do králičej nory (Lewis Caroll: Alenka v krajine zázrakov, 1865), poruší pravidlá ako Raskolnikov (F. Dostojevski: Zločin a trest, 1866), a snaží sa niekoho zmeniť podobne ako Higgins v Pygmalione (George Bernard Shaw, 1912). Celé snaženie popritom natáča jej kamarát Andrew, ktorý sa síce snaží urobiť dokument, ale nie vždy vydrží byť iba pasívnym pozorovateľom. 



Classic Alice má momentálne 10 častí a pár bonusových videí a nové časti vychádzajú každý utorok. 

Takže, pokiaľ nemáte čo robiť cez obedové prestávky alebo počast nudnej cesty autobusom, spomeňte si na mňa a moju nezdravú obsesiu seriálovými formátmi. Vždy na dosah jedného kliknutia.

Vaša, prvým článkom po dlhom čase zmohnutá, Divožienka Trillian.

Obrázok via.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára