sobota 17. augusta 2013

Najlepšie suveníry sú gaťky za 2 eurá

Byť turistom na cudzom mieste a v cudzej zemi je neodmysliteľne spojené s predajom a nákupom suvenírov. Všade nejaký gýč, trápna pohľadnica s pieskom či nejaká serepetička. Lákadlá, na ktoré sadajú turisti ako muchy na lep.

A práve tu výstáva zásadná otázka - čo je najlepší suvenír? Je to zážitok na nezaplatenie? Fotka s historickou pamiatkou? Poslaná pohľadnica? Alebo nejaký ten zážitok na pláži, o ktorých sme zvykli čítať na stránkach v Brave? To je otázka, ktorou sme si lámali hlavu na mnohých miestach nášho Roadtripu.
Samozrejme najlepšie by bolo, aby daná vec spĺňala všetky kritériá - musí to byť niečo, čo sa u nás nedá zohnať, vždy to bude pripomínať miesto, kde ste to kúpili a hlavne v sebe skrýva vtipnú historku alebo príbeh.

A preto máme z Bodamského jazera gaťky za 2 eurá.
Gaťky za dve eurá zaručene v Prahe nenájdete. Možno u nejakého rákosníka, ale v takom prípade sa nedá veľmi hovoriť o kvalite. Pri každom skladaní prádla si spomeniem na Bodamské jazero plné plachetničiek. A tiež na to, ako sme sa márne snažili nájsť obchod alebo večierku, aby sme mohli dopriať žalúdku výdatnú sváču. Kde sa vzal, tu sa vzal, stál tam obchod s handrami. Ako sa vraví, motyka vystrelila a bol z toho suvenír s veľkým S.

Suveníry sú zhmotnené spomienky, v ktorých uchovávame jedinečnosť okamihu. Sú to predmety, ktoré nás zas a znovu prenesú do zapadnutej uličky v Madride, čínskeho obchodíku v Berlíne či do zastrčenej krčmy vo Vilniuse. Suveníry sú to, čo z nás robí turistov - dobrodruhov, ktorým fotka za rámčekom nestačí. Potrebujeme topánky z Milána, kabelku od Salvádora Bachillera z Madridu a šaty zo zašitého obchodu kúsok od Champs-Elisse....


Vaša nakupujúca turistka Undomielka :-*



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára