streda 11. decembra 2013

11. Vianočné prekvapenie

Tak som si minule spomenula na našu gymnaziálnu matematiku, nášho drahého matematikára a jeho Vianočníček. Pretože, kto chce posledný týždeň školy riešiť krkolomné slovné úlohy, keď môže použiť logiku zábavným, a k tomu tematickým spôsobom. A tak o niekoľko rokov neskôr, posledný týždeň semestra a vo vianočnej nálade pozývam ja Vás, zabaviť sa so mnou.









Logická úloha:
drak dragon vianoce christmas gift darcek
Hmm?

Bolo raz jedno kráľovstvo. V kráľovstve žila aj princezná, ktorú jedného krásneho dňa uniesol drak. Zachrániť sa ju vybral jej nádejný nápadník, rytier Mudrland.

Išiel cestou necestou až prišiel na rozcestie. Na rozcestí stáli dvaja bratia, ktorí určovali cestu. Jedna cesta viedla do močiarov, kde pútnika čakala istá smrť. Druhá cesta viedla do drakovej jaskyne, kde pútnika tiež čakala istá smrť, no aspoň sa mohol stretnúť s princeznou ;-).

Pri týchto dvoch bratoch, čo radili smer cesty, bola takáto tabuľa:
"Jeden z bratov je Klamár, druhý je Pravdovravný. Klamár na každú otázku zaklame, pravdovravný odpovie pravdu. Pocestný však môže dať len jednu otázku, jednému z bratov."

Čo a koho sa má rytier spýtať, aby sa dozvedel cestu do drakovej jaskyne?



Týmto spôsobom by som chcela aj pozdraviť dotyčného pána učiteľa, poďakovať sa mu za roky trpezlivosti, ktorú na nás minul a zaželať mu pekné Vianoce :)

Vaša Trillian

Chcete aby sa Vám tieto úlohy ľahšie riešili? Pustite si k nim náš Vianočný playlist.

Riešenia úloh nájdete zajtra na našom blogu.

Zmeškali ste včerajšie prekvapenie? Cez tento odkaz sa k nemu ľahko dostanete.

Obrazok via, logická úloha via.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára