piatok 6. decembra 2013

6. Adventné prekvapenie

Dnes sme sa zobudili do krásneho rána a viacerí z vás si našli v čižme či ponožke aspoň malé prekvapenie. A keď to tak nebolo dnes, určite to tak bolo aspoň kým ste boli malí. Ale kto vlastne je ten dobrák, ktorý nám dáva darčeky?? Nakusnime teda trošku do tajomstva mikulášskej legendy...
Mikuláš sa narodil asi v roku 270 na južnom pobreží Malej Ázie, presnejšie v gréckom mestečku Patara (blízko dnešného tureckého mesta Dembra).  Rodičia Epifan a Ioanna tvorili bohatú grécku rodinu. Mikuláš bol už od malička povestný svojou dobročinnosťou. Legenda hovorí, že jedného dňa, keď cestoval do Myry z Alexandie, kde študoval, zachránil muža, ktorý padol cez palubu. V tom čase vyberali v Myre biskupa a hľadali „muža, ktorý víťazí“. Keď sa to dopočul človek, ktorého Mikuláš zachránil, hneď navrhol Mikuláša (Nikolaos, gréc. Niki = víťazstvo).

Mikuláš, ako biskup, pomáhal a zachránil mnoho kresťanov pred krutým Diokleciánom. Pred odsúdením ich vykúpil svojím bohatstvom a dal za svoje náklady vybudovať aj nemocnicu. Hoci bol obľúbeným biskupom, ani on neunikol prenasledovaniu a dostal sa do väzenia. Po tom, čo v roku 313 vydal cisár Konštantín Veľký Milánsky edikt o beztrestnom vyznávaní kresťanstva, bol Mikuláš oslobodený a stal sa z neho arcibiskup.

Azda najznámejšou legendou je príbeh o boháčových dcérach, ktorý schudobnel a už nemal z čoho uživiť ani vlastnú rodinu. Preto sa tento boháč rozhodol urobiť zo svojich troch dcér prostitútky. Keď sa o tom dozvedel Mikuláš, rozhodol sa im pomôcť. Dal do mešca peniaze a položil ich na okno domu, v ktorom táto rodina bývala. Takto to zopakoval ešte ďalšie dva dni, až kým mala rodina toľko peňazí, aby sa boháčove dcéry mohli čestne vydať. Na tretí deň si ale majiteľ domu na Mikuláša počkal, aby zistil kto to je a poďakoval mu. Mikuláš ho poprosil, aby si toto tajomstvo nechal pre seba.

Tiež počas svojho života zachránil troch námorníkov, ktorých počas búrky vyslobodil pri tureckom pobreží, vzkriesil k životu troch zabitých mladíkov, vykúpil troch neprávom odsúdených na smrť. Vyzerá, že číslo 3 bolo v jeho živote magické.

V roku 325 sa Mikuláš zúčastnil prvej cirkevnej synody, na ktorej sa Mikuláš pohádal s alexandrijským biskupom Areiom a jeho nepravým kresťanským učením a dokonca ho Mikuláš udrel aj do tváre, za čo ho cisár na nejaký čas zavrel do väzenia. Zomrel však pokojnou smrťou v pokročilom veku 6. decembra v roku 330 (345 alebo 352) a pochovali ho v myrskom kostole.

Jeho povesť divotvorcu spôsobila, že sa stal viacnásobným patrónom. Za svojho ochrancu ho pokladá Rusko, mnohé mestá nesú tiež jeho meno, napr. St. Nicholas v Anglicku či Liptovský alebo Borský Mikuláš na Slovensku. Svätý Mikuláš bol vďaka legendám aj patrónom, námorníkov, obchodníkov, majiteľov záložní, lekárnikov či voňavkárov. 

Práve podľa legendy o troch dievčatách sa začal odvodzovať ľudový zvyk obdarúvať sa na sviatok sv. Mikuláša drobnými darčekmi. Tento zvyk vznikol v Holandsku a odtiaľ sa rozšíril do Severnej Ameriky, kde sa spojil s povesťou o čarodejníkovi, ktorý zlé deti trestá a dobré odmeňuje. 

A aby toho nebolo o Mikulášovi "málo", pozrite si ešte krátku rozprávku o tomto svätcovi, práve tu:




Ak ste zmeškali včerajší príbeh, tak sa ešte k nemu na chvíľu vráťte, pretože už zajtra vás čaká už v poradí siedme adventné prekvapenie :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára