sobota 14. decembra 2013

14. prekvapenie

Minulý týždeň sme Vám odporučili zoznam našich najobľúbenejších vianočných filmov zo zahraničia. Dnes tento zoznam doplníme o najkrajšie slovenské a české filmy, bez ktorých si Vianoce jednoducho nevieme predstaviť.

Kubo (71 min.)
Kubo je slovenská inscenácia, ktorú vo svojom programe každoročne ponúkajú slovenské televízne stanice priamo na  štedrý večer. Prvýkrát som Kuba pozerala ako šestnásťročná a pravdou je, že neviem čo ma vtedy pred obrazovkou udržalo. Ale mladá Milka Vášáryová, Jozef Adamovič a Jožko Króner ma očarili natoľko, že ja namiesto prasiatka celý deň striehnem na zlatú slovenskú klasiku.  
 


Rodná zem (103 min.)
Rodná zem zobrazuje životy niekoľkých mladých ľudí zo všetkých kútov Slovenska a cez ne  približuje rôznorodosť a tvorivosť nášho folklóru. Postavy sa v závere filmu stretnú v profesionálnom Súbore ľudových piesní a tancov, kde prostredníctvom svojho umenia predstavia typické slovenské tradície. A práve tradície sú to, čo spája tento film s Vianocami.
 

Z pekla štestí (213 min.)
Dvojdielna rozprávka z dielne známeho českého režiséra Zděnka Trošku. V príbehu Honza a Markétky sa stretneme s viacerými rozprávkovými motívmi napr. so sedemílovými čižmami, drakmi, čertami, zlou princeznou a ctižiadostivým kráľom. 
 
 
Perinbaba (89 min.)
Príbeh odvážneho Jakuba a krásnej Alžbetky je pravdepodobne najobľúbenejším vianočným filmom na Slovensku. Napriek tomu, že ho väčšina z nás videla asi stokrát museli sme ho sem zaradiť, sú predsa Vianoce!
 

Tri oriešky pre popolušku (75 min.)
Príbeh o popoluške je rozprávkovou klasikou na celom svete. Krásne a dobré dievča žije po smrti oboch rodičov v nemilosti svojej macochy a dvoch nevlastných sestier. Aj táto rozprávka má však dobrý koniec a Popoluška nájde svoje šťastie v náručí princa a  v prepychovom paláci.
Existuje niekoľko verzií. Tak ak sa Vám nepáči toto české spracovanie známeho príbehu, môžete si pozrieť jeho modernejšiu podobu napr. v príbehu krásnej Vivian vo filme Pretty Woman.
Tiež vrelo odporúčame.
 
 
Princezna ze mlejna (217 min.)
V prvej časti tejto vydarenej rozprávky bojujú o ruku krásnej Elišky vodník, čert a knieža. Eliška však túži po čistej a pravej láske pomocníka Jindřicha. Ten však stále hľadá skutočnú princeznú. Nakoniec však všetko dobre skončí a Jindřich spozná svoju princeznú v Eliške.
V druhej časti Jindrich odchádza na vojnu. Eliške s prácami okolo domu a mlyna pomáhajú čert s vodníkom a kniežapán sa stále pokúša získať Elišku. To sa mu ale nepodarí a všetko opäť dobre skončí.
 
 
Pelíšky (116 min.)
Česko-Slovenská filmová databáza hovorí o Pelíškach toto: "Príbehy jednej historickej generácie - starnúcich rodičov, dospievajúcej mládeže a malých detí. Dej sa odohráva koncom 60. rokov, od jesene 67 až do leta 68, s krátkym epilógom presahujúcim do sedemdesiatych rokov. Pražská vilová štvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorné nadšenie sú charakteristické pre mozaikové rozprávanie paralelných životných osudov troch generácií mužov a žien vo zvláštnom období našich dejin v roku 1968."  
 
 

 
S tebou ma baví svet (82 min.)
Rodinná komédia z roku 1982 ukazuje čo všetko sa môže stať, keď sa pánska jazda zmení na školu v prírode. Skvelý humor a výborné obsadenie Vám určite zlepšia náladu.
 


 Prajeme krásnu decembrovú sobotu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára