nedeľa 22. decembra 2013

22. Adventné prekvapenie

Balím, balíš, balíme, alebo darčekový tutoriál pre začiatočníkov. A taká malá súťaž.

Viete, prečo mám vlastne tak rada tie Vianoce? Okrem toho, že ich trávim s rodinou, sú plné rituálov a tradícií, ktoré si rokmi tvoríme a udržiavanie. Ako napríklad každoročná snaha mojej maminky použiť na stromček tridsaťročné ruské žiarovky, ktoré už desať rokov nefungujú, bráškove sťažnosti na "mäkké" darčeky, ktoré nikdy nie sú dostatočne zaujímavé a ocove frflanie, keď je odvelený ku vyprážaniu kapra. 


Mojou obľúbenou vianočnou činnosťou je, samozrejme okrem likvidovania zvyškov cesta pri pečení, balenie darčekov. A keďže som sa za tie roky v tom celkom zlepšila, ponúkam taký malý tutoriál pre nebaličov, prípadne baličských zúfalcov a darčekových nadšencov.

Fáza 0 - Príprava

Základom pri balení darčekov je vymedziť si dostatok priestoru. Ja som väčšinou rozťahaná po celej izbe, samotné balenie, samotné balenie robím na podlahe, kde si môžem rozrolovať papiera koľko chcem, a potom ostatné veci na posteli, aby som mala dobrý výhľad na počítač. 
To je vlastne už k zásade č. 2. - urobte si pohodu. Pustite si vianočnú muziku, alebo film, tak ako to robím ja. Vyhoďte všetkých preč, aby nehrozilo, že dôjde k pokazeniu prekvapenia a hrajte sa s papiermi čo vám hrdlo ráči. 

Keď ste si upratali, vytiahnite si všetky darčeky a poriadne si ich pozrite. Odlepte cenovky, prípadne visačky, všetko pekne poskladajte a roztrieďte si na kôpky, aby sa vám tie darčeky nepomiešali. Ja si s obľubou nájdem staré prázdne škatule, do ktorých dám darčeky, ktoré sa zle balia, ako oblečenie, kozmetiku a pod. Väčšina baliacich papierov, ktoré teraz zoženiete, je taká tenká, že sa vám pri balení niečoho, čo má zložitejší tvar a textúru, okamžite roztrhne. Tak si môžete zjednodušiť život a všetko zbaliť do prázdnych škatúľ od topánok. Možno bude tých darčekov menej, ale budú vyzerať úhľadnejšie a vaša práca nevyjde nazmar. 

Po nachystaní darčekov si pripravte materiál: baliace papiere, nožnice, lepiaca páska, stužky, menovky, mašle a pod.... 
Všetko čo potrebujem.
Nachystaná páska - základ úspechu!













Dobrý tip: Pri nakupovaní baliaceho papiera si všímajte okrem ceny a hrúbky aj dĺžku. Viac sa vám oplatí kúpiť 6 m za 3 eurá ako tri papiere po 2 metre po 1,75. To isté platí o stužkách

Kto uhádne čo to je za film? Malá nápoveda: režíruje týpek,
 čo je zodpovedný za posledného Spidermana a hrá najnovší Robin.


Fáza 1 - Balenie

Balenie do papiera je pomerne jednoduchá záležitosť. Dôležité je si papier vždy dobre primerať, aby ste ním zbytočne neplytvali a dostatočne si ho pridržať pri lepení, aby bolo všetko pekne úhľadné. Používam malé kúsky lepiacej pásky, pokiaľ držia na správnych miestach nemusíte jej míňať extra veľa. Stačí aj obyčajná kancelárska, pokiaľ sa niekto fakt chce vyblázniť môže použiť obojstrannú, ale s ňou je veľa roboty.



Odporúčam si odkladať menšie kusy papiera ktoré odstrihnete, môžu sa neskor zísť na menšie darčeky, alebo pokiaľ ste si zle papier odmerali. Ja používame viacero vzorov, nech je to pekne zaujímavé pod stromčekom.


A bordel sa hormadi...
...a hromadi.












Dobrý tip: Ako prvé si vždy zabaľte väčšie darčeky, aby sa vám nestalo, že vám rozstrihaný papier nevystačí. Malé kusy odpadu môžete vždy na niečo využiť.


Fáza 2 - Menovky

Po hodine a pol strihania, lepenia a bolestí chrbta a presúvam na posteľ a púšťam ďalší film. Menovky sú dôležitou súčasťou balenia, inak by sme predsa nevedeli, ktorý darček je pre koho. Môžete využiť menovky komerčné, alebo doma vyrobené ako ja, prípadne len napísať meno priamo na papier, prípadne lepku(boooring). Už niekoľko rokov sa chystám na menovky medovníkové, ale keďže nikdy nie som doma na ich pečenie, zatiaľ sa musím uspokojiť s papierovými. Taktiež je veľmi pekný nápad použiť origami, prípadne kombináciu papieru s vetvičkou imela, cezmíny alebo nejakého ihličnanu, prípadne škoricu, plátok sušeného pomaranča atď. V týchto prípadoch je vhodné použiť aj prírodný baliaci papier a šnúry alebo iný viazací materiál.

Staré vianočné pozdravy
Nové vianočné menovky












Ja využívam staré vianočné pozdravy. Mnohé z nich majú zaujímavé materiály a krásne motívy, takže s použitím pera, dierkovača a farebných pier sa dajú jednoducho použiť ako menovky. 

Hádanka č. 2: režíruje náš obľúbený New Yorský nurotik
a hrá nový Superman.

Fáza 3 - Viazanie

Záverečná fáza balenia darčekov potrebuje už spomenuté menovky a stužky. Môžete použiť stužky plastové, dajú sa dostať všade, v rôznych šírkach aj farbách. Ja som tento rok kúpila vianočné tkané stužky v Lidl, majú krásne vzory, vyzerajú efektnejšie a dajú sa znova použiť. Viazať ich môžete ako sa vám páči, na stred , zboku, len vertikálne, len horizontálne, asymetricky, surrealisticky alebo vôbec, nezabudnite však naviazať menovku, keď ste sa s ňou už toľko vytrápili.

Tak nejako by to na konci mohlo vyzerať. Možno aj lepšie keby sa mi viac chcelo.



Hádanka č. 3: Rufus Scrimgeur a Ron Weasly, ale nie Harry Potter.

A to je v podstate všetko. Už len tie darčeky hodiť pod stromček, prípadne ešte schovať na pár dní do skrine. A ak si hovoríte, načo toľko roboty s niečím, čo podľahne roztrhaniu za 5 sekúnd, predstavte si potešenú tvár svojich blízkych, keď uvidia krásne zabalené darčeky a nebudú mať ani poňatia, čo je v nich vlastne ukryté.

Darčekové alternatívy:


Darčekové tašky: Sú lacné, sú všade a sú aj pekné... Ale no tak, to je predsa taká nuda. Čo tak sa trošku posnažiť?
Alternatívny materiál: Nemáte baliaci papier? Použite staré noviny prípadne letáky. Pokiaľ na niekoľkých miestach urobíte záhyby, získa okrem netradičného vzhľadu aj zaujímavú textúru.
Matrioška: Škatuľa v škatuli v škatuli a v škatuli. Hoci to znie zábavne, podobné sady krabíc vás vyjdú aj na 30e, v závislosti od veľkosti a počte kusov.
Ihla v kope sena: Obrovská krabica naplnená tými polystyrénovými guličkami v ktorých zvyknú plávať ľudia v reklame na triangel? Skvelý nápad. Bohužiaľ, pokiaľ nepracujete v sklade alebo špedičnej firme, podobný materiál sú firmy, ktoré ho vyrábajú, zvyknuté predávať na kamióny. Takže pokiaľ chcete objednať 2 metre kubické, nemajú tendenciu vás brať príliš vážne.
Mapa pokladov: Skryte darček a vyrobte svojmu blízkemu mapu podľa ktorej ho môže nájsť. Super nápad, aj keď možno nie na Vianoce.
"Secret Santa": Americký výmysel, v skupine si navzájom vyžrebujete, kto komu niečo kúpi na Vianoce. Skvelá vec, ak máte na to prachy.


Toľko k baleniu darčekov. Dúfam, že si to užijete tak ako ja. 

Aha a tá súťaž. Kto uhádne všetky tri filmy a ako prvý to napíše do komentárov, má u mňa malé bezvýznamné plus. A možno nejaký ten vianočný pozdrav priamo odo mňa, Borderko-rudolfa a Double Face a možno aj ostatných Divožienok :)

Dobrý tip: Ak chcete vyhrať súťaž, odporúčam si osvojiť schopnosť IMDBovania, čiže účinne a rýchlo používať Medzinárodnú filmovú databázu.

S pozdravom, Vaša Divožienka Trillian.

Zmeškali ste včerajšie prekvapenie? Je len na klik od vás.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára