pondelok 2. septembra 2013

Mami, ja chcem zvieratko!

Veta, ktorou deti donekonečna obhrýzajú uši svojim rodičom U nás to trvalo trochu dlhšie. A potom už zvieratá prichádzali bez opýtania.


Určite už každý mal nejaké domáce zvieratko. Deti sa pri nich učia zodpovednosti, osamelým nahrádzajú  ľudský kontakt a lenivých donútia postaviť sa z gauča a niečo robiť. Aj u nás sa stihlo vystriedať už všetko možné. Rybičky, kanárika, zebričky, nejaké prapodivné húsenice, agapornisy, škrečka a ježomyš, nahradili dva chlpáče, ktoré nám s radosťou okupujú rohožky pred dverami. Za svoj pobyt na internáte som dotiahla domov tiež všeličo, a tak sa náš výpočet domácich maznáčikov zasa rozšíril. V súčasnosti sú to dve borderky, gekon pásikavý a koralovka kalifornská (obzvlášť tá posledná maminku dosť znervózňuje).

Border collie, Gecko vitatus, Lampropeltis getula californiae
Amy & Mia, Ozwin a Sid

Už dlho pozorujem, že aj domáce zvieratá podliehajú trendom. Okrem kabelkových psov teraz letia exotické zvieratá. Netreba sa čudovať, hranice sú otvorené a s plnou peňaženkou sa dá zohnať všeličo. Stačí, že sa prejdete po petshopoch v obchodných centrách, majú všetko od mývalov, mangusty až po malé opice a rôzne druhy plazov. So správnym zvieratkom budete IN. Preto vám dávam pár tipov zatiaľ neopozerané, "cool" domáce zvieratká.


Mravčia farma

Zo všeobecneosti mám s článkonožcami celkom dobrý vzťah, hlavne s tými voľne žijúcimi. Horšie je to s chovnými, veľké pavúky a škorpióny pôsobia dosť nedôveryhodne, madagaskarské šváby vyzerajú ako niečo, z čoho by sa mohol vykľuť Alien, a pakobylky sú zasa nudné, celý deň to nič nerobí, len sa to tvári ako konár. Zato také mravce, to už iný príbeh. Okrem ich fascinujúco organizovanej spoločnosti sa celý deň plahočia a budujú, a na to sa už oplatí pozerať. 
PLUS: Nenáročný chov, zaujímavé farebné prevedenia, dostupné aj s osvetlením 
MÍNUS: Krátka životnosť, trápenie mravcov odtrhnutých od kolónie. 
CENA: cca 20e


Africký slimák

tvrdohlavec africky
Achatina reticulata, alebo Tvrdohlavec africký, je najväčší suchozemský slimák na svete. Môže mať až 20 cm, má hnedú špirálovito zakrútenú ulitu, štyri tykadlá s očami a jeho celodennou činnosťou je obhrýzanie šalátu svojim drsným jazýčkom. Sú pomerne nenáročné, dlho sa dožijú a je len malá pravdepodobnosť, že vám niekam utečú. 
PLUS: Nízka cena, ľahká starostlivosť, zaujímavý výzor.
MÍNUS: Sliz :)
CENA: cca 1e


Pagekon riasnatý

pagekon riasnatý
V poslednom čase sa rozbieha vo väčšom chov plazov aj u nás. Kým asi najobľúbenejšie sú chameleóny so svojim atraktívnym vzhľadom, ľudia si kupujú aj rôzne druhy agám a gekonov. Rhacodactylus ciliatus má niekoľko podstatných výhod - ľahko si navyká na človeka, má zamatový vzhľad, mihalnice, behá po skle a oblizuje si oči. Áno, OBLIZUJE SI OČI!!! :) Hoci to robí väčšina gekonov, tento je so svojím vzhľadom neskutočne roztomilý spoločník.
PLUS: Okrem hore zmienených aj ľahká starostlivosť a nenáročnosť na krmivo(cvrčky a jablková výživa sa dajú zohnať pomerne ľahko).
MÍNUS: Trochu vyššia cena, najmä pri rôznych farebných variáciách. 
CENA: cca 25-30e


Jež bielobruchý

jez bielobruchy, jez africky
Pre tých, ktorý uprednostňujú svoje zvieratká teplokrvné a chlpaté, môže byť vhodnou voľbou aj ježko. Atelerix albiventris je africký jež, ktorý sa v poslednom čase objavuje aj v slovenských obchodoch a dá sa pomerne ľahko zohnať. Je to nočný samotár, ale ľahko sa naučí na kontakt s ľuďmi a pokiaľ ho nebudete priveľmi budiť, bude dobrým spoločníkom. 
PLUS: Ľahký chov podobne ako u hlodavcov, nenáročnosť na prostredie a kŕmenie.
MÍNUS: Vyššia cena, najmä v petshopoch. Sú aktívne hlavne v noci. 
CENA: cca 50e


Vakoveverica lietavá

vakoveverica lietava, poletucha
A pre tých, ktorý už fakt nevedia čo od dobroty a chcú nejaké nezvyčajné zvieratko, sú tu poletuchy - alebo lietajúce veveričky(Petaurus breviceps). Sú to huňaté zvieratká s krátkym ňufáčikom pôvodom z Tasmánie a priľahlých ostrovov. Sú to nočné spoločenské zvieratá, takže je vhodné ich chovať v skupine. Ľahko sa skrotia a veľmi radi sa hrajú, takže sú vhodné pre ľudí, ktorý majú radi aktívne zvieratá.
PLUS: Roztomilý vzhľad, nenáročný chov.
MÍNUS: Náročné na priestor a počiatočnú investíciu.
CENA: cca 100e


Mne tento víkend na izbu dočasne pribudol aj Allonso, malý kocúr, ktorý sa z túlania okolo smetiakov so svojim bratom zrazu ocitol na vyskoškolskom internáte. Aký by sme to boli veterinári, keby sme si ich nevzali k sebe a nepostarali sa o nich. A hoci som bola o sebe presvedčená, že som skrz na skrz psí človek, tomu malému rozkošnému huňatému mačaťu som proste nevedela odolať. Obzvlášť, keď mi sa s pradením schúlilo na bruchu a zaspalo. A tak som sa na pár dní stala mačacou mamou a tá malá huňa mi fakt prirástla ku srdcu. Jediná škoda, že naše psy by si ho dali na večeru, inak by nám asi pribudol ďalší spolubývajúci.

A ako sú na tom ostatné Divožienky? Undomielka je hrdou majiteľkou bielo-ryšavej, plyšákov kradnúcej a posteľ obsadzujúcej Lindy a niekoľkých mačiek. Diva si drží odstup od všetkého čo by ju mohlo zjesť, ale minule prekvapivo našla zaľúbenie v chameleónovi a Floriana je na tom podobne, aj keď občas vymení plyšové žirafy za kamenné medvede.

pes, chameleón, mačka, medveď
Undomielka & Diva & Floriana & Trillian

Toľko ku zvieratkám. Samozrejme sú tu stále staré známe škrečky, morčatá a potkany, modlivky, pavúky, rôzne druhy hadov, exotického vtáctva a rybičiek. V poslednom čase nieje problém zohnať ani opice a iné zvieratá, ktoré patria skôr do ZOO, ako do bytu. A samozrejme, pre klasikov, sú psy a mačky tým správnym riešením. 

Dôležité je nebrať akékoľvek zviera ako hračku, ale rešpektovať jeho potreby a životné nároky. Dbať na jeho welfare, správnu stravu a ošetrovanie. Je naša zodpovednosť nezabúdať na všetky povinnosti majiteľa, či už je to denná starostlivosť, správne papiere (CITES a spol.), očkovania a čipovanie(pokiaľ sú vyžadované). Predsa len sú to živé tvory a je len na nás, aký život prežijú.

Praktické linky:
iFAUNA - slovenská, alebo česká stránka, na ktorej nájdete všetko od inzercie až po rady ohľadom chovu, zariadenia chovných zariadení, starostlivosti a podobne. 
BAZOŠ - na bazoši nájdete všetko, vrátane množstva zvierat, klietok, terárií a podobných vecí

Okrem toho odporúčam vyhliadnúť si teraristické alebo chovateľské burzy, ktoré sa konajú v rôznych mestách, napr. v Košiciach je to AKVATERA Burza, ktorá sa koná 2 krát do roka, alebo chovateľská burza exotov EXOT Burza, každú tretiu nedeľu v mesiaci v hale Cassosport. Okrem zvierat tu môžete zakúpiť vybavenie alebo získať užitočné rady od chovateľov.

Vaša, práve hladným hadom hypnotizovaná Divožienka Trillian.

Zdroje obrázkov: 1, 2, 3, 4, 5

Nabudúce: Svietiace rybičky, miniatúrny draci a iné príšerky :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára